Stredomorské ryby majú v žalúdku plast

V Stredozemnom mori sa hromadí obrovské množstvo plastového odpadu. Ako ukázal prieskum španielskych vedcov, na hladine vraj pláva až tisíc ton najrôznejšieho plastového materiálu, najmä časti fliaš, tašiek a iných obalov. Znečistenie mora je vzhľadom na jeho biodiverzitu a ekonomickú dôležitosť veľmi nebezpečné, citovala odborníkov britská spravodajská stanica BBC.

29.04.2015 13:30
debata (2)

Plasty boli objavené aj v žalúdkoch rýb, vtákov, korytnačiek a veľrýb. „Zistili sme, že Stredozemné more je obrovským zhromaždiskom plastového odpadu,“ uviedol Andres Cózar z Univerzity v Cádize.

"Znečistenie morí plastmi sa veľmi rozšírilo a stalo sa celosvetovým problémom po polstoročí širokého používania plastových materiálov. Je preto naliehavo potrebné vypracovať stratégiu, ktorá by tento problém riešila, "dodal Cózar, ktorý je jedným z autorov prieskumu.

Plast sa v Stredozemnom mori hromadí v podobnom množstve, ako je to v oceánskych prúdoch v Indickom oceáne, severnom Atlantiku, severnom Pacifiku, južnom Atlantiku a južnom Pacifiku, odhalila štúdia, ktorá bola uverejnená vo vedeckom časopise PLoS ONE.

Veľké množstvo tohto odpadu bolo objavené aj na ďalších miestach, napríklad v Bengálskom zálive, Juhočínskom mori, Barentsovom mori a v Severnom ľadovom oceáne.

Podľa britského odborníka Davida Morritta sa španielski vedci zamerali najmä na tie najmenšie a najjemnejšie častice, takzvaný mikroplast, ktorý nepresahuje dĺžku päť milimetrov. Zistili, že do tejto kategórie spadá viac než 80 percent plastového odpadu, ktorý sa nachádza v Stredozemnom mo­ri.

„Tieto veľmi malé plastové častice často prehltnú morské živočíchy a rôzne chemické látky sa tak môžu uvoľňovať do ich čriev,“ uviedol Morritt.

Plast sa podľa neho v životnom prostredí nerozkladá, a preto je potrebné oveľa viac premýšľať nad tým, ako s ním nakladať, ako ho recyklovať a znížiť jeho používanie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #znečistenie #Stredozemné more #ryba #plasty