Ornitológovia v Palmýre hľadajú stratené ibisy

Boje v strednej Sýrii ohrozujú nielen pamiatky v starovekej Palmýre, ale aj vzácny druh ibisov skalných. Práve v blízkosti Palmýry v roku 2002 objavili malú skupinku tohto kriticky ohrozeného druhu. Je v nej samička Zenóbia, ktorá je zrejme posledným jedincom, ktorý pozná migračnú trasu do zimoviska v Etiópii. Stratila sa a na jej nájdenie je vypísaná odmena.

28.05.2015 11:00
debata

Ako oznámila libanonská spoločnosť pre ochranu prírody, okrem tejto samičky žili v tejto oblasti tri ďalšie ibisy. Starali sa o ne beduíni. Keď sa minulý týždeň bojová línia priblížila k mestu, beduíni utiekli a nevie sa, čo sa stalo s ibismi.

Najviac ornitológov zaujíma Zenóbia a libanonská spoločnosť vypísala odmenu 1 000 dolárov za jej záchranu. Je to zrejme posledný jedinec, ktorý pozná migračnú trasu do Etiópie. Bez nej vtáky s čiernym perím a neoperenou hlavou chované v zajatí nie sú schopné sa túto cestu naučiť a ornitológovia majú obavy, že druh žijúci v Sýrii bez Zenóbie vymrie.

„Kultúra a príroda idú ruka v ruke. Vojna sa môže skončiť, ale nikto nevráti späť vymretý živočíšny druh,“ povedal stanici BBC Asad Sirhál z libanonskej spoločnosti pre ochranu prírody. Ibis skalný patrí ku kriticky ohrozeným druhom. Pôvodne žil v Afrike, Európe a na Blízkom východe v suchej, skalnatej krajine a vyskytoval sa v nej podľa fosílnych nálezov už vyše 1,8 milióna rokov.

V Európe bol úplne vyhubený pred 300 rokmi, teraz sa vie len o menšej kolónii v Maroku a o poslednej malej skupinke v Sýrii. Dôvod vymierania nie je úplne objasnený, ale za hlavné príčiny sa považuje strata pôvodného prostredia a otrava pesticídmi.

Pôvodne sa myslelo, že ibis skalný vyhynul aj v oblastiach Blízkeho východu, kým sa sedem jedincov nenašlo pred 13 rokmi v Palmýre. Hoci boli chránené, ich počet sa neprestal znižovať a v roku 2012 boli už len štyri. S pomocou štúdie, pri ktorej sa použili značkovacie štítky, sa podarilo zistiť, že sýrske ibisy odlietajú pod vedením Zenóbie na zimu do Etiópie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #ohrozený druh #Palmýra #ibis skalný