Opísali sedem nových druhov miniatúrnych žiab

Brazílski vedci objavili na juhovýchode krajiny sedem nových druhov miniatúrnych žiab rodu Brachycephalus, z ktorých každý sa vyskytuje iba na jednom kopci. Počet druhov v spomínanom rode Brachycephalus sa tak zvýšil už na 28, pričom odborníci sú presvedčení, že nejde o konečný počet.

09.06.2015 11:00
debata

Všetkých sedem nových druhov (mariaeterezae, olivaceus, auroguttatus, verrucosus, fuscolineatus, leopardus a boticario) dorastá do dĺžky menej ako jeden centimeter. Navonok sa líšia predovšetkým zafarbením a textúrou pokožky.

Ako uviedol jeden z autorov štúdie Marcio R. Pie z Universidade Federal do Paraná, objavenie a opísanie týchto druhov je výsledkom piatich rokov expedícií v dažďových pralesoch na pobreží Atlantického oceánu.

Za veľkú druhovú rozmanitosť žiab rodu Brachycephalus môže skutočnosť, že na jednotlivých kopcoch vládne chladnejšia klíma ako v údoliach, ktoré ich oddeľujú. Tým sú tieto vrchy izolované ako ostrovy, čo však zároveň znamená, že zmena klimatických podmienok by mohla mať za následok vyhynutie jednotlivých druhov. Rovnakú hrozbu pre ne predstavujú aj odlesňovanie a invázne druhy živočíchov a rastlín.

Pie a jeho kolegovia pokračujú v expedíciách, pričom už objavili ďalšie štyri nové druhy, ktorých opis však ešte nezverejnili. „Sme presvedčení, že objavíme ešte viac druhov. Existuje mnoho ďalších lokalít s podobnou klímou, kde by sa s veľkou pravdepodobnosťou mali vyskytovať žaby,“ vyhlásil Pie, ktorý spolu s kolegami publikoval opis nových druhov v časopise PeerJ.

debata chyba
Viac na túto tému: #žaba