Šimpanzy dokážu holdovať alkoholu, zistili vedci

Šimpanzy ako najbližší príbuzní človeka v ríši zvierat, majú s ľuďmi spoločnú schopnosť chápať reč aj zmysel pre spravodlivosť. Najnovší výskum, uverejnený v časopise Royal Society Open Science, ukázal, že majú aj záľubu v alkohole.

12.06.2015 13:00
Šimpanzy Foto:
Opiciam aj ľuďom pomáha rozkladať etanol evolúciou vyvinutý gén.
debata (11)

Odborníci, ktorí sledujú šimpanzy v Guinei, v telách zvierat našli známky dlhodobej a opakovanej konzumácie etanolu. V rámci sedemnásťročného výskumu zaznamenali, že si šimpanzy pomocou listov naberajú a pijú fermentovanú palmovú šťavu. Niektoré dokonca tak, že sú na nich zjavné známky opitosti.

V guinejskej oblasti Bossou, kde prírodovedci šimpanzy pozorovali, miestni ľudia vyrábajú palmové víno. Šťavu na jeho výrobu stáčajú v korunách paliem do plastových nádob, po ktoré si chodia ráno a večer. A šimpanzy, často v skupinách, šplhajú k nádobám a napájajú sa prírodne skvasenou šťavou. Požujú niekoľko listov, ktoré potom použijú ako špongiu a namáčajú ju do tekutiny.

Vedci merali obsah alkoholu v šťave a nafilmovali šimpanzy pri pijatikách. Zistili, že zvieratá popíjali trojpercentný alkohol a že niektoré skonzumovala aj 85 mililitrov, čo zodpovedá (čo sa týka obsahu alkoholu) približne jednej fľaše vína, tvrdí doktorka Kimberley Hockingsová z Oxford Brookesovej univerzity.

„Na šimpanzoch boli zjavné známky opitosti, napríklad rýchlo zaspávali. V jednom prípade bol jeden samec po požití šťavy zvlášť nepokojný. Zatiaľ čo ostatné sa na noc uložili do svojich pelechov, on nepokojne asi hodinu poletoval medzi stromami,“ povedala stanici BBC Hockingsová. Aj keď už sú popísané prípady opíc konzumujúcich alkohol z prírodných zdrojov, tu ide o prvý záznam a kvantitatívne meranie zámerného pitia u divoko žijúcich opíc.

Matthew Carrigan z floridskej školy Santa Fe College vo svojej štúdii dokázal, že ľudia majú s africkými opicami spoločnú genetickú výbavu, ktorá im umožňuje alkohol tráviť. Podľa ďalšieho vedca Richarda Byrnea tento gén ľuďom a šimpanzom „sprístupnil zdroje energie náhodne ,chránenej' alkoholom, ktorý je pre iné tvory škodlivý“. „Nech už bol evolučný vývoj akýkoľvek, táto adaptácia mi zrejme umožňuje vychutnať si dobrú whisky,“ povedal Byrne.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #výskum #šimpanzy