Everest sa pri zemetrasení posunul na juhozápad

Najvyšší horský velikán sveta Mount Everest sa pri aprílovom zemetrasení v Nepále posunul o tri centimetre smerom na juhozápad. Pred ničivým zemetrasením sa Everest postupne posúval severovýchodným smerom.

17.06.2015 11:00
Mount Everest Foto:
Mount Everest je po zemetrasení o 3 centimetre vyšší.
debata

Najvyšší horský velikán sveta Mount Everest sa pri aprílovom zemetrasení v Nepále posunul o tri centimetre smerom na juhozápad. Pred ničivým zemetrasením sa Everest postupne posúval severovýchodným smerom. Za uplynulé desaťročie sa premiestnil o 40 centimetrov na severovýchod. Každým rokom sa teda posúval v priemere o štyri centimetre. Za rovnaké obdobie navyše hora o tri centimetre povyrástla.

Otrasy pôdy so silou 7,8 stupňa z 25. apríla však tento trend zmenili, konštatoval čínsky štátny denník China Daily s odvolaním sa na národný kartografický a geografický úrad.

Zemetrasenia z 25. apríla a ďalšie z 12. mája pripravila v Nepále o život viac ako 8 700 ľudí. Zničených bolo 500-tisíc domov a tisíce ľudí zostávajú pred blížiacim sa začiatkom monzúnových dažďov stále bez strechy nad hlavou. Pri prvom zemetrasení sa tiež na Evereste zosunula lavína, ktorá zabila 18 ľudí. Úrady Nepálu a Číny, na ktorých hraniciach hora leží, následne ukončili na Evereste jarnú lezeckú sezónu.

Druhé, májové zemetrasenie, ktoré dosiahlo intenzitu 7,3 stupňa, s Everestom nepohlo, uviedol denník China Daily.

Na druhej strane, pás himalájskeho horstva Langtang pri zemetrasení až o meter klesol. Dospeli k tomu vedci z americkej geologickej služby USGS. Horstvo Langtang leží severne od nepálskej metropoly Káthmandu. Podľa USGS zrejme poklesol aj horský pás Games Himal nachádzajúce sa západne od Langtangu. Najvyšší vrchol sveta Mount Everest leží východne od najviac postihnutej oblasti.

Údaje po zemetrasení sleduje aj nemecké stredisko pre letectvo a vesmír (DLR) a podľa Christiana Mineta, ktorý tam pracuje ako geológ, je zrejmé, že oblasť severne od Káthmandu poklesla niekde až o 1,5 metra. V DLR porovnali satelitné snímky pred zemetrasením a po ňom. „Zo získaných údajov sme zistili, že pohorie Langtang a jeho okolie je teraz od družice ďalej, takže je teraz nižšie,“ povedal Minet. Podľa neho celé pásmo pokleslo v rozpätí od 0,7 do 1,5 metra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Nepál #Mount Everest