Ochranu potrebuje viac druhov včiel, varujú vedci

Ochranu potrebuje viac druhov včiel. Takmer 80 percent opeľovania úžitkových rastlín divými včelami zabezpečujú len dve percentá druhov tohto hmyzu. Dôležité sú však podľa vedcov aj ostatné druhy, aj keď v súčasnosti možno nemajú pre ľudstvo taký význam.

18.06.2015 13:30
debata

Medzinárodný tím vedcov sledoval dáta o včelách z piatich kontinentov. Na opeľovaní sa podľa zistení najčastejšie podieľajú druhy čmeľa a včiel samotárok. Ich prínos výskumníci vyčíslili na 2 630 eur na hektár pôdy.

Napriek tomu varujú, že snaha zachovať tieto živočíchy musí zahrnúť aj ostatné druhy tohto hmyzu. Ako uviedol Mike Garratt z Univerzity v Readingu, je chyba, ak sa s ochranou zameriame len na druhy, ktoré sa najviac starajú o opeľovanie úžitkových rastlín. „Vynechali by sme obrovskú časť včelích druhov. Na svete existujú dôležití opeľovači tisícok divých rastlín. Nemôžeme si dovoliť o ne prísť,“ upozornil.

Okrem toho sa vedci nazdávajú, že v budúcnosti, po tom, čo nastanú výrazné klimatické zmeny, sa môže zmeniť situácia a ľudstvo bude potrebovať iné druhy včiel, ako potrebuje teraz. „Nemôžeme sa spoliehať na aktuálnu zostavu opeľovačov,“ vyjadril sa Simon Potts z Centre for Agri-Environmental Research v anglickom Readingu.

„Ak chceme zabezpečiť stabilnú produkciu potravín, potrebujeme veľkú a rozmanitú skupinu druhov týchto živočíchov, ktoré budú pripravené zapojiť sa do hry vo chvíli, keď ich bude treba,“ upozornil.

Hlavným argumentom pri ochrane včiel je práve ich prínos pre ekosystém. Podľa vedcov ale prílišné zameriavanie sa na ich úlohu opeľovačov môže viesť k tomu, že zanedbáme iné vzácnejšie druhy, ktoré možno budeme potrebovať v budúcnosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #včely