Vedci: Začína sa šieste masové vymieranie druhov. Obeťou bude aj človek

Na Zemi začalo ďalšie veľké vymieranie druhov a medzi prvé obete by mohli patriť ľudia, tvrdia vedci z troch amerických univerzít v novej štúdii. Informoval o tom britský spravodajský web BBC.

20.06.2015 14:01
zemeguľa, planéta, Zem Foto:
K zatiaľ poslednému veľkému vymieraniu druhov došlo pred približne 65 miliónmi rokov, keď z povrchu Zeme zmizli dinosaury.
debata (16)

Podľa vedcov zo Stanfordovej univerzity, Princetonu a Berkeley ide už o šieste veľké vymieranie druhov v dejinách planéty. Stavovce podľa ich výsledkov miznú 114-krát rýchlejšie ako je bežné. Podobnú štúdiou zverejnila vlani Dukeova univerzita.

Výskum sa týkal rýchlosti vymierania druhov stavovcov – zvierat s chrbticou. Vedci posudzovali fosílne záznamy – skameneliny. Od roku 1900 podľa správy vyhynulo viac ako 400 druhov stavovcov. Za normálnych okolností by toľko druhov malo vymrieť za 10-tisíc rokov, tvrdia vedci.

Príčinami tohto javu je klimatická zmena, odlesňovanie a znečisťovanie životného prostredia. Vzhľadom na dominový efekt ničenia ekosystémov sa môže stať, že napríklad opeľovanie včelami zmizne v priebehu troch ľudských generácií.

K zatiaľ poslednému veľkému vymieraniu druhov došlo pred približne 65 miliónmi rokov, keď z povrchu Zeme zmizli dinosaury. Podľa vedúceho autora štúdie Gerarda Ceballosa bude životu trvať milióny rokov, kým sa spamätá, ak vymieraniu nezabránime.

„Náš vlastný druh by pravdepodobne zmizol veľmi skoro,“ dodal Ceballos. Štúdia vyšla v odbornom časopise Science Advances.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Zem #vedci #výskum #fauna #flóra #živočíšne druhy