Eukalyptus lieči a pomáha vedcom skúmať včely

Vo svete nájdeme vždy zelený strom na púšťach, v trópoch či dažďových pralesoch, kde si na ňom pochutnávajú koaly. U nás sa eukalyptus necíti tak doma ako v Austrálii, kde obratník Kozorožca zabezpečuje potrebnú vlahu.

25.06.2015 15:46
eukalyptus Foto:
Vyše šesťsto odrôd eukalyptu je v strede záujmu drevospracujúceho priemyslu, vyrába sa z nich kvalitný papier a nábytok.
debata

Austrálsky a tasmánsky unikát obdivujeme najmä vďaka kvalitnému oleju. Blahovičník, ako ho nazývali naši predkovia, má oveľa širšie využitie, no môže byť aj zradný.

Výsledky výskumov, z ktorých ťaží priemysel

Eukalyptus kamaldulský patrí k najvyšším stromom. Niektoré druhy merajú sto metrov. Vyše šesťsto odrôd je v strede záujmu drevospracujúceho priemyslu – vyrába sa z nich kvalitný papier a nábytok. Nájdeme ho v drogistických predajniach a pridáva sa aj do prípravkov na otravu potkanov.

Francúzsky vedec François Cloez zistil, že listy obsahujú vysoký obsah eukalyptolu, ktorý je už dnes súčasťou sirupov proti kašľu či prípravkov na čistenie zubov a pleti.

Sladká chuť eukalyptolu láka včelích samčekov, čo využívajú vedci, ktorí skúmajú život včiel.

Listy, ktoré rastú veľmi rýchlo, si vyžadujú veľké množstvo vody. Tá im dodáva silu, vďaka ktorej dokážu bojovať s horúčkou, úpalom či jedom hadov. Strom zabraňuje množeniu komárov a prenosu malárie vďaka tomu, že vodu rýchlo spracuje a tak neláka komáre spôsobujúce maláriu.

Predávkovanie môže byť nebezpečné

Odborníci neodporúčajú konzumovať listy. Vedci dokázali, že človek môže po požití jedného mililitra eukalyptolu upadnúť do kómy.

Predávkovanie spôsobuje svalovú slabosť, letargiu, ba dokonca až neplodnosť.

Eukalyptus v domácnosti

Vo svete existuje šesťsto druhov eukalyptu – niektoré si môžete zadovážiť aj do vašej izby či záhradky. V lete si vyžaduje pravidelné zalievanie, v zime menej vlahy a izbovú teplotu.

Okrem estetického zážitku má aj úžitkovú hodnotu. Sušené listy môžete proti moliam umiestniť do skríň.

Raj eukalyptu

Najviac vždy zelených stromov nájdeme v západnej Austrálii. Tu sa nachádza ružové jazierko s nejasným pôvodom svojej farby. Ľudskou činnosťou nedotknuté šesťsto metrov dlhé jazero je súčasťou panorámy zalesneného cípu ostrova Middle Island.

Slané jazierko obklopuje ďalšia stovka ostrovčekov. Jazierko Hillier má pásmo bielej soli, okolo ktorého sú vždy eukalyptové stromy. Naokolo sú púšte, dažďové lesy a trópy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #včely #eukalyptus