Vzácny rys španielsky končí pod kolesami áut

Rys španielsky, jedna z najohrozenejších šeliem na svete, sa zase začal rozširovať po tom, čo takmer vyhynul. Napriek všetkým snahám o jeho prežitie sa stretáva s nečakaným nepriateľom: automobilmi.

29.06.2015 11:00
rys španielsky Foto:
Počet rysov španielskych sa pohybuje okolo úrovne 300 kusov.
debata

Podľa Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) sú autá pre tento druh najväčšou hrozbou. Počet rysov usmrtených automobilmi v posledných rokoch značne vzrástol. Zatiaľ čo v roku 2008 automobily usmrtili dva rysy, vlani to už bolo 22 šeliem. Od roku 2002 na cestách pod kolesami automobilov zahynulo 73 rysov, uviedol WWF, ktorý za vinníka označuje zlú údržbu ciest a ich okolia.

„Je to poburujúce, pretože problém by bolo možné ľahko vyriešiť,“ zdôrazňuje Ramón Pérez de Ayala z WWF. Podľa neho by bolo potrebné okraje ciest zbaviť krovín a zabezpečiť prirodzené priechody pre rysy. Takéto opatrenia by si však vyžiadali náklady asi šesť miliónov eur.

„Vyhovárajú sa na krízu a nerobí sa ani základná údržba,“ tvrdí. Španielske ministerstvo rozvoja však ubezpečuje, že „v boji proti nehodám na cestách spolupracuje“. Začiatkom júna podpísalo akčný plán s ministerstvom poľnohospodárstva.

Podľa týchto rezortov môže nádej na to, že rys španielsky prestane byť najohrozenejšou šelmou na svete, zmariť silnejúca automobilová prevádzka a ochorenia postihujúce divokého králika – hlavnú potravu rysa.

Rys španielsky je jedinou šelmou na červenom zozname kriticky ohrozených druhov Medzinárodného zväzu ochrany prírody (IUCN), uvádza Catherine Numová, zástupkyňa IUCN v Španielsku. Toto malé zviera, ktoré v dospelosti váži desať až štrnásť kilogramov, by bolo prvou šelmou, ktorá vyhynie, odvtedy, čo pred 10-tisíc rokmi vymizol tiger šabľozubý.

„V polovici 80. rokov tu žili len ojedinelé exempláre rysov,“ uvádza Carlos Serrano z organizácie na ochranu rysov španielskych v oblasti Castilia-La Mancha. V roku 2002 žilo na Pyrenejskom polostrove necelých sto rysov.

Stávali sa obeťou automobilov, ale aj lovu, zásahov do ich životného prostredia a klesajúceho počtu divokých králikov. Program Life and Iberlince, financovaný z veľkej časti Európskou úniou, má štyri chovné centrá v Španielsku a jedno v Portugalsku. Spája úsilie úradov, environmentálnych organizácií a združení lovcov. Na roky 2011 až 2016 bol preň vyčlenený rozpočet vo výške 34 miliónov eur.

Mladé rysy, ktoré sa narodili v zajatí, sú držané ďaleko od ľudí a dohliadajú na ne skryté kamery. Cvičia sa v love. „Snažíme sa im obstarať dostatok divokých králikov,“ hovorí Francisco Villaespesa Sánchez, riaditeľ chovnej stanice El Acebuche na juhu Španielska. Podľa toho, ako dokážu loviť, sú rysy vypustené do prírody. Tie, ktoré vypustené neboli, sú určené na reprodukciu.

Tieto snahy o záchranu šelmy sa začínajú vyplácať. Za necelých desať rokov sa počet rysov žijúcich vo voľnej prírode viac ako strojnásobil. V roku 2011 ich bolo podľa WWF vyše 300, predovšetkým v Andalúzii, Extremadure na juhovýchode a v Castilii La-Mancha v centrálnej časti Španielska a v Portugalsku.

Zostáva však vyriešiť problém s automobilmi. „Pre človeka je veľmi náročné a nákladné zachrániť druh na pokraji vyhubenia,“ hovorí riaditeľ programu Life and Iberlince Miguel Simón.

debata chyba
Viac na túto tému: #šelmy #rys španielsky