Na Kazachstan zaútočili čierne vdovy

Južné regióny Kazachstanu čelia útokom čiernych vdov, prudko jedovatých pavúkov, ktoré sa tento rok v stredoázijských stepiach mimoriadne rozmnožili. Počet uhryznutí je podľa lekárov v porovnaní s vlaňajškom viac ako trojnásobný. "Len čo jedného pacienta postavíme na nohy, objaví sa ďalší," povedal miestnym novinárom šéflekár nemocnice v juhokazašskom Šimkente.

30.06.2015 14:00
snovačka jedovatá, čierna vdova, pavúk Foto:
Uhryznutie snovačkou jedovatou sa môže skončiť smrťou.
debata

Nebezpečné pavúky sú nielen početné, ale aj mimoriadne agresívne, najmä samice. Napádajú vraj dospelých aj deti. Najviac sa objavujú na predmestí polmiliónového Šimkentu, najmä v okolí novostavieb. Obyvatelia mesta si podľa agentúry Kazinform spomenuli na starý recept svojich otcov a dedov a nastavujú na útočné pavúky nástrahy spletené z baranej srsti. Je to vraj jediný recept, ktorý funguje.

Snovačka jedovatá, ľudovo nazývaná čierna vdova, si svoje meno vyslúžila vďaka povere, že po párení svojho partnera usmrtí a strávi. Jej jed býva označovaný za silnejší ako jed štrkáča alebo kobry, po napadnutí paralyzuje hlavne dýchacie ústrojenstvo.

Uhryznutie čiernou vdovou je podľa kazašských lekárov mimoriadne bolestivé a bez okamžitej pomoci hrozia napadnutým ťažké zdravotné komplikácie končiace sa vo výnimočných prípadoch aj smrťou. Noviny vychádzajúce na juhu Kazachstanu radia obyvateľom, aby tento rok zabudli na krátke nohavice a otvorenú obuv. Čím väčšie je teplo, tým sú vraj pavúky nebezpečnejšie.

Podľa odborníkov je však tento pavúk skôr plachý a kontaktu s ľuďmi sa väčšinou vyhýba. O príčinách nadmerného výskytov čiernych vdov v Kazachstane sa miestne médiá nezmieňujú.

Čierna vdova si na chytanie potravy stavia trojrozmernú sieť s lepkavým stredom, do ktorej chytá najčastejšie muchy, kobylky, mory alebo motýle. Loví však aj pozemné živočíchy, ako sú stonožky, škorpióny alebo iné druhy menších pavúkovcov.

Po tom, čo sa korisť zapletie do siete, opustí snovačka jedovatá svoj úkryt, svoju korisť zabalí do pevných lepkavých vlákien a nakoniec do nej vpustí jedným uhryznutím vysoko účinný jed, ktorý začne pôsobiť zhruba po 10 minútach. Kým sa tak stane, svoju obalenú korisť pevne drží dlhými končatinami. Po tom, čo ucíti, že sa jej pulz zastavil, svoju korisť pomaly skonzumuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kazachstan #čierna vdova