O polnoci sa k svetovému času pridala jedna sekunda

Posledná minúta júna trvala 61 sekúnd. Ide o zaujímavosť vo vzťahu k nepravidelnej rotácii Zeme, ktorá je menej disciplinovaná ako atómové hodiny. Ku koordinovanému svetovému času (UTC) tak o utorkovej polnoci pribudla takzvaná priestupná sekunda.

30.06.2015 22:47
debata (6)

Ľudia žiadnu zmenu nepostrehli. Naopak, veľké satelitné navigačné systémy a systémy pre synchronizáciu veľkých počítačových sietí zmenu museli zapracovať, inak im hrozili ťažkosti, vysvetlil Daniel Gambis, riaditeľ agentúry IERS, ktorá rozhoduje na medzinárodnej úrovni o pridaní týchto priestupných sekúnd. IERS sídli v Paríži.

Utorková zmena bola v poradí 26. od roku 1972, keď sa s praxou začalo po vtedajšom zavedení UTC času. Ten nahradil dovtedy používaný Greenwichský hlavný čas (GMT), založený na rotácii Zeme. Atómový čas, od ktorého sa odvodzuje UTC, je priemerným časom z údajov asi 400 atómových hodín z približne 40 stredísk z celého sveta.

IERS oznamuje úpravu UTC vždy s polročným predstihom, priestupná sekunda sa vkladá buď 31. decembra alebo 30. júna. Tento rok sa priestupná sekunda vložila práve v utorok – nastal po čase 23:59:59 UTC čas 23:59:60 a až o ďalšiu sekundu neskôr bolo 1. júla 0:00:00. Priestupná sekunda sa pripočítala na celom svete zároveň.

Zavedenie priestupnej sekundy občas prináša problémy mnohým systémom a serverom, závislých na presnom meraní času. To je hlavný dôvod, prečo niektoré štáty ako napríklad USA chcú túto prax zrušiť a riadiť sa len atómovým časom. Naopak Veľká Británia je pre jej zachovanie. Tento rok v novembri v Ženeve sa k tejto otázke uskutoční medzinárodné zasadnutie.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Zem #čas #jún #sekunda #rotácia