Najstaršia korytnačka potvrdila príbuznosť s jaštericami

Vyzerala ako zvláštna silne stavaná jašterica, ale na jej kostre už vidieť náznaky panciera. Najstaršia korytnačka, akú sa dosiaľ podarilo nájsť, potvrdzuje, že jej blízkymi príbuznými boli skôr jašterice a krokodíly ako veľké prajaštery. Fosílie korytnačky starej 240 miliónov rokov našiel paleontológ Rainer Schoch z Prírodovedného múzea v Stuttgarte.

01.07.2015 14:00
prakorytnačka Foto:
Korytnačka Pappochelys ešte nemala úplne vyvinutý pancier a živila sa najmä hmyzom.
debata

Prakorytnačka dostala meno Pappochelys, čo je niečo ako „dedkovská korytnačka“. Našli ju v oblasti neďaleko mesta Schwäbisch Hall a vedci o nej informovali v žurnále Nature. „Niečo také je ako výhra v lotérii,“ povedal podľa agentúry DPA štyridsaťpäťročný vedec, ktorý už 13 rokov vo Vellbergu neďaleko mesta Schwäbisch Hall pátra po fosílnych kostrových pozostatkoch.

O pôvode korytnačiek sa vedci pre chýbajúce fosílne nálezy stále sporia. Doteraz bola za najstarší nález plaza s pancierom považovaná korytnačka Odontochelys, ktorá bola nájdená v Číne a ktorej vek sa odhaduje na 220 miliónov rokov. Tá už mala aj celkom dobre vyvinutý pancier. Preto je nájdenie Pappochelysa dôležitým doplnením evolučnej histórie korytnačiek.

Dvadsať centimetrov dlhá korytnačka z Vellbergu rieši dve hádanky evolúcie naraz. Objasňuje, ako vznikal brušný pancier a ako pôvodne vyzerala korytnačia lebka. Nemecký paleontológ hovorí o náleze „veľkého vedeckého a evolučno-biologického významu“. Pappochelys žila v malom sladkovodnom jazierku a okolo neho. Jej mohutné rebrá dávajú tušiť, že sa vedela dobre potápať. Veľa malých zubov v jej ústach naznačuje, že sa živila najmä hmyzom a malými plazmi.

Táto prakorytnačka žila 10 miliónov rokov pred dinosaurmi, no rozhodne sa nemohla cítiť v bezpečí. V jazerách vtedy plával päťmetrový obojživelník Mastodonsaurus a súši vládol 6-metrový krokodíl.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #paleontológ #korytnačka #prakorytnačka