V CERN-e objavili novú subatomárnu časticu

Do rodiny subatomárnych častíc pribudol nový člen - pentakvark. Odborníci nález, ak sa skutočne potvrdí, označili za ďalší míľnik fyziky.

15.07.2015 09:21 , aktualizované: 16.07.2015 12:00
debata (6)

Pentakvark bol dosiaľ len teoreticky predpokladaná častica. V 60. rokoch minulého storočia ju predpovedali americkí fyzici Murray Gell-Mann a George Zweig. Zweig, ktorý v roku 1969 dostal za svoju prácu Nobelovu cenu, termín kvark vymyslel. Pomenoval tak stavebné bloky tvoriace hadróny, čo sú ďalšie subatomárne častice ako napríklad protóny či neutróny.

Hadróny sa delia do niekoľkých kategórií, do jednej z nich patria aj spomínané protóny a neutróny, ktoré sa skladajú z troch kvarkov. Doteraz boli nájdené iba hadróny, ktoré majú dva alebo tri kvarky. Vedci tiež majú indície o existencii hadrónu tvoreného štyrmi kvarkmi, čo je takzvaný tetrakvark.

Existencia pentakvarku prináša dôležité informácie o tom, ako pôsobia sily medzi kvarkmi vnútri častíc. Detailné skúmanie týchto častíc je veľmi dôležité a hľadanie ďalších pentakvarkov bude pre budúcnosť zaujímavé. V minulosti bol nález pentakvarku, ktorý je zložený zo štyroch kvarkov a jedného antikvarku, opakovane ohlasovaný. Nikdy sa však pri overovaní nepodarilo jeho existenciu dokázať.

„Spoľahlivé pozorovanie pentakvarku a meranie jeho vlastností nám umožní lepšie doladiť naše teoretické modely, ktoré popisujú stavbu jednotlivých silno interagujúcich častíc (hadrónov). Dôležité je, že tu máme veľmi jasný signál, že by o pentakvarky malo ísť,“ uviedol Boris Tomášik z Fakulty prírodných vied Univerzity Mateja Bela. „Z experimentálneho pohľadu bude veľmi dôležité teraz potvrdiť toto pozorovanie iným nezávislým experimentom. Pentakvarkov bolo za posledných 15 rokov ohlásených niekoľko, ale žiadne pozorovanie sa nepotvrdilo iným experimentom,“ do­dal.

Podľa expertov sa terajšie výsledky CERN-u, ktoré organizácia predložila odbornému žurnálu Physical Review Letters, javia ako spoľahlivé. „Sú naozaj presvedčivé, sčasti vďaka prehľadnosti ich experimentálnych dát, ale aj tým, že nemôžem nájsť žiadne iné životaschopné vysvetlenie,“ citovala agentúra AP teoretického fyzika Erica Swansona z Univerzity v Pittsburghu. Swanson, ktorý sa na výskume s urýchľovačom častíc nepodieľal, označil dôkaz o existencii pentakvarku za obrovskú vzpruhu pre fyzikálny výskum.

(Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.)

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #objav #Cern #častica #pentakvark