Kivi stratil schopnosť vnímať farby

Nemeckým vedcom z Lipskej univerzity a Inštitútu evolučnej antropológie Maxa Plancka sa podarilo sekvenovať genóm kiviho hnedého (Apteryx mantelli). Z analýzy DNA tohto nelietavého novozélandského vtáka zistili, že tento druh stratil v dôsledku adaptácie na nočný život schopnosť vnímať farby.

27.07.2015 13:00
debata
Je pravdepodobné, že kivi prišiel o farebné... Foto: SHUTTERSTOCK
kivi Je pravdepodobné, že kivi prišiel o farebné videnie, pretože už ho pri svojom nočnom spôsobe života nepotreboval.

Namiesto toho sa však uňho vyvinul oveľa lepší čuch než u iných vtákov. K týmto zmenám došlo približne pred 35 miliónmi rokov krátko po tom, ako sa tieto vtáky dostali na Nový Zéland. Z týchto zistení vyplýva, že kivi sa pri hľadaní potravy spolieha viac na čuch než na zrak.

„Už francúzsky botanik a zoológ Jean-Baptiste Lamarck, ktorý žil v 18. storočí, prišiel s teóriou, že evolúcia funguje na princípe "používaj to alebo sa toho zbav“. Je preto veľmi pravdepodobné, že kivi prišiel o farebné videnie, pretože už ho pri svojom nočnom spôsobe života nepotreboval. No jeho čuch, ktorý využíval pri hľadaní potravy v noci, sa stal potrebnejším, čo viedlo k zvýšeniu počtu typov čuchových receptorov, aby mohol vnímať rozmanitejšie pachy," uviedla jedna z autoriek štúdie Diana Le Duc z Lipskej univerzity. Tá spolu s kolegami analyzovala DNA dvoch jedincov, na základe čoho zistili malú genetickú variabilitu v populácii, čo môže predstavovať ďalšiu hrozbu v prežití tohto druhu. Vedci svoje výsledky publikovali v časopise Genome Biology.

debata chyba
Viac na túto tému: #genóm #kivi