Na svete sú údajne asi tri bilióny stromov

Na svete rastú približne tri bilióny stromov. Vyplýva to z výpočtov, ktoré urobili vedci z americkej Yalovej univerzity. Stromov je teda podľa nich osemkrát viac, než sa dosiaľ odhadovalo. Od počiatku ľudskej civilizácie sa však počet stromov na planéte znížil až o polovicu. "Stromy patria k najvýznamnejším organizmom na Zemi, no napriek tomu až teraz začíname rozumieť pravidlám ich globálneho rozšírenia," uviedol spoluautor štúdie zverejnenej v prestížnom vedeckom časopise Nature Thomas Crowther. Informácie o počte stromov sú podľa neho dôležité aj pre výskum klimatických zmien či pre ochranu biodiverzity.

04.09.2015 15:00
les, stromy, strom, Foto:
Odhad počtu stromov je, samozrejme, iba približný, lebo vedci pracovali len s obmedzeným množstvom údajov.
debata

Podľa aktuálnych odhadov vytvorených na základe satelitných snímok, počítačových výpočtov, ale predovšetkým pozorovania priamo v teréne majú najväčšiu plochu lesy v tropických oblastiach, v ktorých rastie asi 43 percent všetkých stromov na svete. Najhustejšie sú však lesy v subarktických regiónoch na severe Ruska, Škandinávie a Severnej Ameriky.

Na každého človeka podľa štúdie pripadá asi 420 stromov. Pod ľudskými rukami však zároveň ročne asi 15 miliárd stromov padne. Asi päť miliárd ročne ich ľudia znovu zasadia.

„Európa niekedy bola jeden obrovský les, no teraz prevažujú polia a trávnaté plochy. Ľudia jednoznačne kontrolujú hustotu zalesnenia,“ povedal Crowther. Predtým sa odhadovalo, že na planéte žije 400 miliárd stromov. Preto niektorí výskumníci nový odhad spochybňujú. „Pri týchto odhadoch existuje veľa priestoru na omyly. Takže počet stromov môže byť kdekoľvek medzi 400 miliardami a tromi biliónmi. A možno je stromov aj desať biliónov,“ uviedol Martin Lukac z Univerzity v Readingu.

Nathalie Pettorelliová zo Zoologickej spoločnosti v Londýne zase poznamenala, že odhad vychádza hlavne z údajov získaných v Európe a v USA. „Keby sme mali viac dát z rovníkovej Afriky alebo z Číny, tak by ten odhad mohol byť úplne iný a hlavne presnejší,“ povedala vedkyňa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stromy #zalesnenie