Španieli zisťovali, prečo niektoré stromy pri požiari nezhoria

Nečakaná pohroma, ktorá postihne plánovaný vedecký experiment, môže niekedy vyústiť do nového objavu. To je prípad štúdie španielskych vedcov Bernabého a Josého Moyovcov. Pod záštitou Európskej únie spustili projekt CypFire, v rámci ktorého vo Valencii pestovali viac ako 50 druhov stredozemných cyprusov, aby zistili ich odolnosť proti patogénnej hube. Nečakaný lesný požiar však ukázal, že istý druh cyprusu úspešne čelí plameňom.

07.09.2015 08:30
Cyprus, strom, Foto:
Niektoré druhy cyprusov by mohli tvoriť prirodzenú hradbu proti šíreniu požiarov.
debata

V roku 2012 sa cez experimentálnu plochu prehnal požiar a zhorelo viac ako 20-tisíc hektárov lesa. Uprostred všetkej skazy sa však vedcom naskytol neuveriteľný pohľad. Medzi zuhoľnatenými stromami stála skupina cyprusov nepoškodená ohňom a stále zelená.

Bratia Moyovci preto pozmenili zámer svojej štúdie a začali zisťovať, aká je vlastne horľavosť stromov. Vo svojej práci, ktorú tento mesiac zverejnili v časopise Journal of Environmental Management, uviedli, že zistenie presnej horľavosti je zásadne dôležité, ak sa má zistiť stupeň ohrozenia rôznych druhov rastlín v oblasti Stredozemia.

V Stredozemí je väčšina ekosystémov prispôsobená požiarom, ktoré vzniknú z prírodných príčin – napríklad po zásahu bleskom. Sú však veľmi zraniteľné, pokiaľ ide o požiare spôsobené človekom. Tie sú pritom v tejto oblasti najčastejšou príčinou požiarov. Nárazníkové zóny z menej horľavých druhov by tak mohli pomôcť ochrániť prírodu.

Vedci sa predovšetkým zamerali na cyprus vždyzelený (Cupressus sempervirens), ktorý je v oblasti Stredozemia pôvodným alebo naturalizovaným druhom. Zistili okrem iného, že tento druh cyprusu je relatívne odolný proti vznieteniu, a to tak v oblasti kmeňa, ako aj v oblasti koruny. Tá si aj počas leta dokáže udržať vysoký obsah vody.

Podľa Bernabého Moya je navyše tento druh značne prispôsobivý, pokiaľ ide o pôdu, klímu či nadmorskú výšku. Mohol by sa tak v budúcnosti stať významným pomocníkom proti ničivým lesným požiarom, ktoré postihujú napríklad americkú Kaliforniu či niektoré juhoamerické štáty, napríklad Čile alebo Argentínu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oheň #požiar #Cyprus #Stromy #výskum