Vedci našli asi najväčší prehistorický objekt v Británii

Archeológovia objavili pod zemou neďaleko známej megalitickej stavby Stonehenge v južnom Anglicku stovku kameňov, ktoré by mohli predstavovať najväčší zachovaný prehistorický objekt v Británii. Kamene odhalené a preskúmané špeciálnym radarom boli podľa vedcov pôvodne vysoké asi 4,5 metra a boli tu umiestnené zhruba pred 4500 rokmi.

08.09.2015 10:47
debata

Nájdenie prehistorického objektu na historickom mieste Durrington Walls, ktoré leží asi 1,3 kilometra od Stonehenge, je podľa výskumníkov „fantastickým šťastím“. Vzácny objekt bol pred archeológmi dobre ukrytý, ale vďaka modernej technológii sa nakoniec našiel, povedal podľa BBC jeden z hlavných členov výskumného tímu Vince Gaffney. Objekt sa zatiaľ neoficiálne nazýva „superhenge“, pretože je päťkrát rozľahlejší ako Stonehenge.

Kým rovnako staré zoskupenie kameňov Stonehenge je považované za pohrebné miesto v období neolitu, oblasť Durrington Walls sa označuje za miesto, kde vtedy ľudia aspoň časť roka žili a venovali sa oslavám a obradom, poznamenal britský odborný portál National Trust.

Pôdu v okolí Stonehenge začali v posledných rokoch skúmať pomocou niekoľkých metód tímy archeológov z univerzít v Birminghame a Bradforde, ku ktorým sa pripojili odborníci z Viedne. Celkom zmapovali oblasť s rozlohou viac ako 12 štvorcových kilometrov, kde až do hĺbky troch metrov „nahliadli“ pomocou prístrojov – magnetometra, podzemného radaru a 3D laserového skenera.

Archeológovia tak vlani prekvapujúco zistili, že svätyňa Stonehenge nestála v krajine ako osamelý monument, ale bola obklopená najmenej 17 ďalšími podobnými objektmi. Pri skenovaní pôdy sa odborníci ďalej zamerali na najrôznejšie umelé vyvýšeniny, priekopy, pohrebisko a zvyšky rôznych stavieb.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stonehenge #superhenge #Durrington Walls #Bradford