Počet morských živočíchov klesol o polovicu

Za posledných 45 rokov ubudlo 49 percent morských cicavcov, vtákov, rýb a plazov. Uvádza sa to v štúdii, na ktorej spolupracoval Svetový fond na ochranu prírody (WWF) a Londýnska zoologická spoločnosť.

17.09.2015 12:30
debata (10)

Ešte výraznejšie je podľa ich poznatkov znižovanie populácie druhov, ktorými sa živia ľudia. V prípade tuniakov a makrel predstavuje úbytok počtu jedincov 74 percent. Za hlavnú príčinu sa považuje nadmerný rybolov a klimatické zmeny.

„Oceánom škodí ľudská aktivita. Ryby sa lovia rýchlejšie, ako sa stačia reprodukovať, pričom sa ničia aj populácie mladých jedincov,“ povedal šéf WWF Marco Lambertini. Výsledok výskumu je založený na pozorovaní 1 200 živočíšnych druhov od roku 1970.

Najväčší úbytok štúdie zaznamenala v prípade holotúrií, známych tiež pod názvom morská uhorka, ktoré sú považované za luxusný pokrm v Ázii. Na Galapágoch sa v minulých piatich rokoch ich populácia zmenšila o 98 percent, v Červenom mori o 94 percent.

Podľa štúdie živočíchy prichádzajú aj o svoje prirodzené prostredie, pretože ubúdajú napríklad plochy s morskými riasami alebo mangrovníky, ktoré rastú na pobreží v tropických oblastiach a sú domovom mnohých živočíšnych druhov. Zmeny klímy sa prejavujú v oceánoch absorpciou väčšieho množstva oxidu uhličitého. Voda je tak kyslejšia, čo mnohým živočíchom nevyhovuje.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #rybolov #oceány #živočíchy