Severná pologuľa zažila úplné zatmenie a superspln Mesiaca

Obyvateľom severnej pologule sa v noci na pondelok naskytla príležitosť pozorovať nie celkom obvyklý jav súbehu úplného zatmenia Mesiaca a takzvaného supersplnu, pri ktorom mal sused Zeme netradičnú červenkastú farbu.

28.09.2015 09:19
mesiac, zatmenie mesiaca, superspln, supermesiac, Foto: ,
Zatmenie Mesiaca v nemeckom Frankfurte.
debata (2)

Nadšencov prinútil sledovať nočnú oblohu ako v Severnej Amerike, ako aj v Európe, severnej Afrike a západnej Ázii. Kombinovaný jav, ktorý sa podľa agentúry AP naposledy vyskytol v roku 1982 a zopakuje sa v roku 2033, bol pozorovateľný aj na území Slovenskej republiky zhruba medzi treťou a štvrtou hodinou rannou.

V centre New Yorku, nad ktorým bolo jasné nebo, sa v uliciach zhromaždili na pozorovanie úkazu davy ľudí. Mnoho z nich sa pokúšalo fotiť Mesiac svojim telefónom. Obyvatelia Washingtonu mali smolu, pretože vesmírne teleso čiastočne zakrývali mraky.

Zatmenie mesiaca z pohľadu obyvateľov Prahy.
Supermesiac nad Prahou.
+3Socha na moste Alexandra III. v Paríži so...

Mesiac sa v ranných hodinách nachádzal najbližšie k Zemi, preto sa javil o 30 percent žiarivejší a o 14 percent väčší ako obvykle. Zem, Slnko a Mesiac sa navyše ocitli v jednej osi, takže Mesiac, ktorý sám o sebe nežiari, nebol osvetlený Slnkom, ale slnečnými lúčmi, ktoré sa lámali v zemskej atmosfére. Tým získal zvláštne červenkasté sfarbenie.

Mesiac obieha okolo Zeme po eliptickej dráhe, čo znamená, že sa jeho vzdialenosť od materskej planéty pravidelne mení. V najkrajnejšom bode sa vzdiali až na 405 000 kilometrov, zatiaľ čo v najbližšom bode sa priblíži na 363 000 kilometrov.

Vedci upozorňujú, že superspln by si ľudia nemali pliesť s ilúziou veľkého Mesiaca. Súputník Zeme sa totiž zdá byť väčší, ak sa nachádza pre pozorovateľa nad horizontom, ako keď je vyššie na nebi.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #mesiac #zatmenie