Nový Zéland vyhlási rozsiahlu morskú rezerváciu

Severovýchodne od pobrežia Nového Zélandu vznikne nová morská rezervácia, ktorá bude mať približne rozlohu Francúzska.

01.10.2015 10:00
debata (1)

Mala by chrániť všetky prítomné živočíšne druhy vrátane ohrozených delfínov, veľrýb, korytnačiek a množstva vtáčích druhov, ktoré žijú v danej oblasti. Pôjde o jednu z najväčších morských rezervácií na svete a bude v nej platiť úplný zákaz rybolovu a ťažby nerastných surovín.

Kermadecká rezervácia nachádzajúca sa na juhu Tichého oceánu bude mať rozlohu 620-tisíc štvorcových kilometrov. Oblasť je považovaná za jedno z prakticky nedotknutých území sveta, čelí však rastúcej hrozbe zásahov v dôsledku rybárstva a ťažby nerastných zdrojov.

Plán na vytvorenie rezervácie, vzdialenej asi tisíc kilometrov od novozélandských brehov, oznámil novozélandský premiér John Key v sídle Organizácie Spojených národov v New Yorku. „Rezervácia zahŕňa najdlhší podmorský vulkanický oblúk a druhú najhlbšiu oceánsku priekopu,“ povedal s poukázaním na desať kilometrov hlbokú Kermadeckú priekopu. Príslušný zákon by novozélandská vláda mala schváliť budúci rok.

Kým ekologické organizácie krok Wellingtonu privítali, predstaviteľov rybárskych a ťažobných spoločností správa podľa spravodajského serveru BBC News zaskočila. Predseda exportnej spoločnosti Seafood New Zealand George Clement uviedol, že „vláda nevydala vopred žiadne varovanie“ a že rybársky priemysel „bude potrebovať čas, aby zhodnotil plné dôsledky tohto opatrenia“.

Na Kermadeckých ostrovoch sa usadzovali Maori už od 10. storočia, ale keď ich v roku 1788 objavil francúzsky kapitán Jean-Marie Huon de Kermadec, boli neobývané. V priebehu 19. storočia sa na ostrovoch pokúšali usadiť rôzni dobrodruhovia, ale v roku 1937 bolo súostrovie vyhlásené za chránené územie a ľudí aj domáce zvieratá z nich vysťahovali.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nový Zéland #prírodná rezervácia