V okolí Černobyľa sa skvele darí divokej zveri

Tridsať rokov po ničivej explózii jadrového reaktora v ukrajinskom Černobyle sa v okolí miesta rádioaktívnej katastrofy skvele darí divokej zveri. Vyplýva to zo štúdie medzinárodného vedeckého tímu, ktorú zverejnil odborný časopis Current Biology.

09.10.2015 11:03
Diviaky, Černobyľ Foto:
Diviaky sa preháňajú opustenou dedinou poblíž Černobyľa.
debata (10)

Výbuch jadrovej elektrárne v apríli 1986 sprevádzal mohutný únik rádioaktivity, ktorý zasiahol rozľahlú oblasť v jej okolí aj v susednom Bielorusku. Tamojšie úrady evakuovali zónu, kde dovtedy žilo 20-tisíc ľudí, a vytvorili v nej rezerváciu s plochou 2¤160 štvorcových kilometrov. Na život v nej sa sústredil záujem vedcov.

Ukázalo sa, že v zóne postihnutej pred tridsiatimi rokmi rádioaktívnym zamorením sa v súčasnosti výborne darí losom, jeleňom, kancom a vlkom. Vedci ich sledovali pomocou leteckého snímkovania a sledovaním ich stôp v snehu. V počtoch divokej zveri pritom nezistili žiadny rozdiel v porovnaní s inými rezerváciami v Bielorusku. Pre zákaz lovu je dokonca vo vypratanej oblasti sedemnásobne vyšší počet vlkov, ako je inde v kraji obvyklé.

„Netvrdíme, že rádioaktivita zvieratám prospieva,“ komentoval výsledky skúmania Jim Smith z univerzity v britskom Portsmouthe, ktorý štúdiu viedol. „Tvrdíme však, že následky ľudského správania môžu byť pre niektoré druhy zveri škodlivejšie ako radiácia,“ dodal. Istý čas síce napríklad populácia diviakov prudko klesla, ale bolo to spôsobené rozšírením ochorenia a nie radiáciou.

Niektorí vedci považujú výsledky štúdie za príliš optimistické. „Neexistuje žiadny dôkaz, ktorý by naznačoval, že táto oblasť prekypuje životom,“ povedal agentúre AP biológ Timothy Mousseau z Univerzity v Južnej Karolíne. Mnohé zvieracie druhy mali podľa neho veľký problém sa do okolia Černobyľu po výbuchu vrátiť. Niektoré vykazovali ťažké zdravotné poruchy v dôsledku ožiarenia. Diviaky sa preháňajú opustenou dedinou poblíž Černobyľa.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Černobyľ #jadrový výbuch