Vedci objavili nenarodené žriebä vnútri fosílie prapredka koní

Pozostatky nenarodeného žriebäťa so zachovanými mäkkými tkanivami našli nemeckí a rakúski vedci vnútri fosílie prapredkov moderných koní starej 48 miliónov rokov.

12.10.2015 11:53
debata
Vo fosílii tehotnej prakobyly sa dochovali aj... Foto: JENS FRANZEN
fosília, prakobyla Vo fosílii tehotnej prakobyly sa dochovali aj mäkké tkanivá.

Informácie z článku publikovaného v časopise PLoS One priniesla agentúra DPA. Nález významne prispel k bližšiemu poznaniu vývoja rozmnožovacieho ústrojenstva cicavcov.

Skamenelina kobyly rodu Eurohippus objavená v takzvanej messelskej jame neďaleko nemeckého Darmstadtu mala v útrobách nenarodené mláďa. Samica podľa vedcov zomrela krátko pred pôrodom, ale nie v dôsledku prebiehajúceho tehotenstva.

Ide údajne o najstarší podobný nález, ktorý navyše dokazuje, že sa rozmnožovacie ústrojenstvo predkov dnešných koní vyvinulo oveľa skôr, ako sa doteraz predpokladalo. „Fungovalo vtedy rovnako ako dnes,“ uviedol paleontológ Jens Lorenz Franzen. Na rozdiel od rozmnožovacieho ústrojenstva prešiel podľa neho napríklad pohybový aparát koní za uplynulých 48 miliónov rokov ešte obrovským vývojom.

Prapredok moderného koňa Eurohippus, ktorého fosílie sa v strednom Nemecku našli už v roku 2000, bol vysoký asi len 30 centimetrov v kohútiku. Dosahoval teda výšku asi ako foxteriér. Samotný plod nájdený pomocou röntgenu v maternici matky meria asi 12,5 centimetra a okrem hlavy sa dochoval v úplnosti. Rovnako tak sa zachovali aj zvyšky mäkkých tkanív placenty a maternice.

Nálezisko fosílií pri dedine Messel je na zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Prakone sú najznámejšími zástupcami tunajšej fosílnej fauny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fosílie #žriebä