Teplá voda ničí koralové útesy

Koralové útesy tento rok extrémne trpia v dôsledku vlny otepľovania oceánov, ktoré podľa odhadov vedcov zahubí viac ako 12-tisíc štvorcových kilometrov útesov. To predstavuje asi päť percent ich celosvetovej plochy.

20.10.2015 15:00
koral Foto: ,
Snímka z februára 2015 ukazuje koraly pri ostrovoch Americkej Samoy po vyblednutí.
debata

Takto kritická situácia bola v sledovanej minulosti vraj iba dvakrát – v rokoch 1998 a 2010, keď spôsobila stratu farby a následné odumretie veľkých častí koralových útesov.

„Je to tretíkrát, čo celosvetovo zaznamenávame bielenie koralov,“ povedal predstaviteľ amerického Národného úradu pre oceány a atmosféru (NOAA) Mark Eakin. „V tomto roku bola strata farby pozorovaná na útesoch v severnej a rovníkovej časti Tichého oceánu, v Indickom oceáne a na západe Atlantického oceánu,“ dodal. Podľa vedcov je nezvyčajne teplá voda v oceánoch dôsledkom javu El Niňo a globálneho otepľovania. Eakin uviedol, že jednotlivé krajiny by mohli pomôcť zmierniť tlak na koraly, ktorého príčinou je napríklad nadmerný rybolov alebo znečisťovanie oceánov.

Jav známy ako bielenie koralov nastáva, keď pre zvýšenie teploty alebo znečistenie vody odumierajú organizmy, ktoré žijú s koralmi v symbióze. Od nich získavajú koraly až 90 percent organických látok. Bez nich je koral výrazne oslabený, nerastie a hrozí nebezpečenstvo jeho úhynu. „Na pevnine by ekvivalentom tohto javu bolo bielenie tropických dažďových pralesov a ich následné odumieranie,“ vyhlásil ďalší z expertov Richard Vevers. O probléme klimatických zmien budú od 30. novembra do 11. decembra rokovať v Paríži zástupcovia vlád takmer 200 krajín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koraly