Na Galapágoch vedci objavili nový druh obrej korytnačky

Americkí vedci objavili na Galapágoch nový druh obrej korytnačky. Jeho existenciu tušili už dlhšiu dobu vzhľadom k tomu, že pancier týchto korytnačiek nemá tak kupolovitý tvar ako ostatné. Podľa agentúry AP objav potvrdili pomocou genetických testov. Ide tak už o 15. druh obrej korytnačky na tomto tichomorskom súostroví patriacom Ekvádoru. Štyri druhy už vymreli.

22.10.2015 10:20
Galapágy, korytnačka Foto:
Nový druh korytnačky nazvaný Chelonoidis donfaustoi. Na Galapágach žije 250 jedincov tohto druhu.
debata

Podľa biologičky z univerzity Yale Giselly Caccioneovej bol nový druh zistený na ostrove Santa Cruz. Tvorí ho len 250 jedincov. Na ostrove sa vyskytuje ešte druh Chelonoidis porter, ktorý je zastúpený 2-tisíc jedincami. Nový druh dostal odborný názov Chelonoidis donfaustoi, na počesť služobne najstaršieho správcu parku Fausta Llerena Sáncheza.

Galapágske súostrovie je izolovanou prírodnou rezerváciou v Tichom oceáne, ktorá je vzdialená asi tisíc kilometrov od ekvádorských brehov. Tvorí ich 18 sopečných ostrovov, na ktorých žijú endemické druhy, teda osobitné druhy zvierat, ktoré sa vyskytujú iba na jednom mieste. Okrem mohutných suchozemských korytnačiek medzi ne patria aj prehistoricky vyzerajúce jaštery.

Britský prírodovedec Charles Darwin strávil v roku 1835 na ostrovoch šesť týždňov pozorovaním živočíchov. Pravdepodobne práve na základe výsledkov týchto pozorovaní usporiadal svoju základnú koncepciu prirodzeného vzniku a vývoja druhov evolúciou, ktorej hlavnou hybnou silou je prírodný výber.

debata chyba
Viac na túto tému: #korytnačka #americkí vedci #Galapágy