Samčeky cvrčkov nosia originálne veno

Je známe, že niektoré pavúčie samičky, rovnako ako napríklad modlivky zelené, po spárení zožerú samčeka. Ten je pre nich vítaným zdrojom bielkovín a z hľadiska evolúcie tak ide o užitočný krok. Samček prinesie najvyššiu obeť, aby samičke umožnil vyprodukovať tisícky vajíčok. Samčeky ďalších druhov hmyzu pre zmenu samičkám nosia korisť, ktorá slúži na rovnaký účel - aby poskytla výživu oplodnenej samičke.

26.10.2015 09:35
cvrček Foto:
Niektoré druhy cvrčkov nosia samičkám ako veno gélové balíčky.
debata

Medzi nimi však vyčnieva jeden z druhov cvrčkov s latinským názvom Gryllodes sigillatus. Samčeky tiež nosia samičke svadobný dar, ale ten slúži na iný účel, a tiež to nie je sebaobetovanie ani korisť.

Cvrčky dávajú prednosť gélovým „balíčkom“ obsahujúcim proteíny ako dar pre samičku. Tieto gélové guľôčky sú spojené so spermatofórmi – malými kapsulami obsahujúcimi spermie. Počas kopulácie sa spermie z týchto ampuliek prenesú do pohlavného orgánu samičiek, kde sú uložené pre neskoršie oplodnenie vajíčok. Samičky počas párenia požierajú gélové puzdro, ale na rozdiel od pavúkov či modliviek im neslúžia ako zdroj výživy.

„V prípade tohto druhu cvrčka sa ukázalo, že dar od samčeka nemá nutričnú hodnotu ako takú,“ povedal spravodajskému serveru Deutsche Welle výskumník z Inštitútu Maxa Plancka pre chemickú ekológiu Yannick Pauchet. „Zistili sme, že tento dar obsahuje inhibítory proteáz.“ To sú látky, ktoré účinne chránia rôzne proteíny v samčekovom dare pred zažívacím procesom v samičkiných útrobách.

Vedci preto prišli k záveru, že musia slúžiť na iné funkcie. Biológ Pauchet našiel najmenej dve vysvetlenia. Prvé z nich je jednoduché – čím dlhšie sa samička zamestnáva konzumáciou donesenej lahôdky, tým dlhšie trvá kopulácia. „Keď samička skončí s jedlom, odpúta sa od spermatofóru a zožerie ho tiež. Zistili sme, že existuje priama úmera medzi dobou, počas ktorej sa samička kŕmi na dare, a časom, ktorý potrebujú spermie, aby sa dostali do úložiska v jej rozmnožovacom ústrojenstve,“ vysvetlil Pauchet.

Ak samec samičke donesie chutnú a veľkú lahôdku, ktorú bude dlho konzumovať, zvýši tým šancu na vyšší počet potomkov. Na druhej strane, ak ponúknutý dar samičke nebude chutiť, odpojí sa od spermatofóru, zožerie ho a tým ukončí prenos spermií.

A ešte jednu funkciu týchto balíčkov s venom, ktoré podporujú vyšší počet potomkov, sa podarilo vedcom objaviť. Ide o proteíny plniace špecifické funkcie. „Niektoré z nich vyzerajú ako rastové faktory, ktoré sú bežne vidieť u iných druhov hmyzu,“ povedal Pauchet. „Ak sa tieto rastové faktory dostanú do vaječníkov samičky, môžu mať pozitívny vplyv napríklad na počet vajíčok,“ dodal.

Pauchet a jeho kolegovia však zatiaľ preskúmali len časť proteínov, ktoré tieto gélové darčekové balíčky predkladané samičkám obsahujú. Ešte ich tam je veľa a môžu plniť funkcie, ktoré doteraz vedci plne nepochopili. Niektoré z nich napríklad môžu slúžiť na zabezpečenie pohlavnej zdržanlivosti – aspoň na nejaký čas po kopulácii. Tiež to je v súlade s evolučnou teóriou, pretože zvyšujú šancu pre samčeka, že odovzdá ďalšej generácii svoje vlastné gény a zabráni inému cvrčkovi, aby u rovnakej samičky urobil to isté.

debata chyba
Viac na túto tému: #proteíny #cvrček