Levov dramaticky ubúda, hrozí im až vyhynutie

Populácia levov v Afrike sa v uplynulých desaťročiach dramaticky znížila. V niektorých oblastiach kontinentu im dokonca hrozí vyhynutie. Vyplýva to zo štúdie, ktorú uskutočnila univerzita v anglickom Oxforde a ktorú jej autori zverejnili v prestížnom časopise americkej akadémie vied Proceedings. Nádejou na záchranu populácie kráľa zvierat sú podľa výskumu len rezervácie v južnej časti Afriky.

28.10.2015 14:00
lev Foto:
Levom sa nedarí najmä v strednej a vo východnej Afrike.
debata (2)

Vedci z univerzity v Oxforde vo svojej štúdii porovnávali dáta zo 47 rôznych afrických oblastí za posledné štvrťstoročie. Výsledkom sú jasné regionálne rozdiely. Obzvlášť kritický je stav populácie levov v strednej a západnej Afrike, kde sa ich počet v nasledujúcich 20 rokoch zníži zhruba na polovicu. Závažná je situácia aj vo východnej Afrike.

Nádej na prežitie druhu najväčšej africkej šelmy dávajú štatistické údaje z juhoafrických štátov Botswany, Namíbie, Zimbabwe a Juhoafrickej republiky. Levy tu v posledných rokoch začali pribúdať, ale len v oplotených rezerváciách. Dobre financované a strážené oblasti tak môžu podľa štúdie výrazne prispieť k zachovaniu tejto mačkovitej šelmy.

Červený zoznam Medzinárodného zväzu ochrany prírody (IUCN) leva považuje za ohrozený druh. Podľa tímu oxfordských vedcov je nutné toto zaradenie prehodnotiť, pretože v niektorých regiónoch sú levy pred vyhynutím.

„Levy trpia stratou životného priestoru v prospech človeka,“ uviedla Brit Reicheltová-Zolhoová, zástupkyňa Svetového fondu na ochranu prírody (WWF). Štúdia podľa nej potvrdzuje názor jej organizácie. Pokles populácie levov je podľa nej spôsobený nielen kolíziami s rastúcimi nárokmi afrických farmárov na pôdu, ale aj obchodom s časťami levích tiel pre potreby tradičnej ázijskej medicíny. Riešením je podľa Reicheltovej-Zolhoovej predovšetkým spolupráca s miestnym obyvateľstvom, ale aj dôraz na rozvoj turistiky.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #lev