Zmutované komáre neprenesú maláriu

Maláriou sa každý rok nakazí približne 200 miliónov ľudí a 580-tisíc chorobe podľahne. Výrazne zmierniť tento stav by mohli pomôcť moskyty, ktoré boli geneticky upravené tak, aby neboli schopné infikovať sa parazitom malárie.

25.11.2015 14:00
Original Title: A.steph_982sRGB_8 Foto:
Moskyt Anopheles stephensis, ktorý patrí medzi hlavných prenášačov malárie.
debata

Povzbudivé je aj to, že táto vlastnosť sa prenáša na ďalšie generácie. Vďaka tomu by sa prakticky neškodné moskyty mohli rýchlo rozšíriť po celých regiónoch, ktorými sú najmä subsaharská Afrika či Juhovýchodná Ázia.

Na genetické pozmenenie moskytov vedci z Kalifornskej univerzity použili novú metódu zvanú „génová editácia“, známa pod skratkou CRISPR. Tá umožňuje veľmi presnú úpravu génov, aby sa zaručil požadovaný efekt.

Precíznou editáciou výskumníci dosiahli aj to, že upravené gény sa rýchlo šíria populáciou komárov. „Otvorili sme tým možnosť, aby sa pomocou génovej editácie podarilo výrazne znížiť počet moskytov prenášajúcich maláriu,“ povedal hlavný autor výskumu Anthony James z Kalifornskej univerzity v Irvine. Výskum publikoval v žurnále Proceedings americkej Národnej akadémie vied.

Proti malárii existuje vakcína, no nie je veľmi účinná a preto je jej použitie obmedzené. Parazity malárie si totiž rýchlo vybudujú odolnosť proti liekom a preto stále najrozšírenejšou prevenciou proti ochoreniu sú staromódne moskytiéry a pesticídy.

Vedci po celom svete preto skúšajú rôzne postupy, ako znížiť schopnosť moskytov prenášať maláriu. Našli viacero spôsobov, ako to dosiahnuť, no problém je zabezpečiť, aby sa populácia takto pozmenených moskytov rozšírila na bilióny jedincov.

Zdá sa, že americkým vedcom sa tento problém podarilo prekonať, lebo pomocou metódy CRISPR pozmenili v moskytoch obe kópie daného špecifického génu, čo výrazne zvyšuje šance, že mutácia sa bude prenášať na ďalšie generácie. Podľa publikovaných výsledkov až 99,5 percenta potomkov takto zmutovaných moskytov tiež bolo neschopných šíriť parazity malárie.

„Nemáme síce ešte finálny produkt, no veríme, že sme na správnej ceste, ako pomôcť zastaviť alebo spomaliť šírenie tohto zákerného ochorenia,“ vyhlásil James.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Malária #komáre