Izrael pracuje na recyklácii oxidu uhličitého

Oxid uhličitý, považovaný za hlavnú príčinu otepľovania, možno využiť na získanie takzvanej čistej energie. Tvrdí to izraelská firma NewCO2fuels (NCF), ktorá sa zaoberá vývojom novej technológie, ktorá by pomohla zužitkovať CO2 veľmi žiaducim spôsobom.

04.12.2015 12:00
oceľ, oceliarne Foto:
Reaktor na výrobu paliva z CO2 by mohli využiť veľkí znečisťovatelia ovzdušia, ako sú napríklad oceliarne.
debata

Sídli v juhoizraelskom Rehovote a jej generálny riaditeľ David Banitt povedal, že za produkciu veľkého množstva CO2 nie je potrebné podniky len trestať. „Na veľkých znečisťovateľov nie je nutné používať len bič, ale aj cukor a vysvetliť im komerčné využiteľnosť CO2,“ povedal Banitt.

Jeho firma sa rovnako ako mnohé ďalšie snaží uplatniť v novom odvetví, ktoré sa zaoberá zachytávaním, ukladaním a využívaním uhlíka. „V rokoch 2008 – 2010 panovalo pre vyvinutie technológií na zachytenie CO2 veľké nadšenie, no s hospodárskou krízou ochladlo,“ povedala vedecká pracovníčka Mária Rennerová, ktorá pôsobí na parížskej vysokej škole Université Paris-Dauphine. Na poklese záujmu o túto technológiu sa podieľal aj prepad ceny takzvanej uhlíkovej dane – zatiaľ čo v roku 2008 sa za tonu uhlíka počítalo 30 eur, tento rok iba 8,5 eura. Tiež ukladanie zachyteného CO2 pod zemou vyvolalo kritiku ochrancov prírody, ktorí úložiská považujú za geologické bomby.

Vedci sa teraz zameriavajú nie len na ukladanie CO2, ale aj na premenu tejto splodiny na novú energiu. Inštitúcie v USA, Číne, Európe a Izraeli súťažia medzi sebou v tom, komu sa ako prvému podarí doviesť túto technológiu na priemyselné využitie. V Izraeli sú v pokročilom štádiu a v Rehovote sa dokončuje prototyp slnečnej elektrárne, ktorá by vyrábala syntetický plyn z CO2 zachyteného zo vzduchu.

Izraelské stredisko je obklopené slnečnými panelmi zvádzajúcimi zachytenú energiu do jediného panelu, akejsi ohromnej ​​lupy, ktorá umožňuje zahriatie reaktora na 1¤000 stupňov Celzia. „Táto žiara prechádza reaktorom a v ňom sa rozkladá plyn. Vkladáme doň oxid uhličitý a vodu a vychádza z neho Syngas, zmes oxidu uhoľnatého a vodíka,“ povedal Uzi Aharoni, ktorý riadi prevádzku v NCF. Takto získaný syntetický plyn možno využiť ako pohonnú látku. Jej výroba sa zaobišla bez akéhokoľvek fosílneho paliva, stačil na to vzduch, slnko a osem rokov špičkového výskumu. Rennerová hovorí, že produkt izraelského ústavu je čistý, ale odborníčka sa obáva, aby podniky existenciu tejto novej technológie nevyužili na utlmenie snahy znížiť produkciu škodlivín.

„Musíme si klásť otázku, či využiteľnosť CO2 na výrobu paliva neuškodí snahe zachytávať a ukladať CO2, čo je hlavná filozofia spomalenia klimatických zmien,“ povedala Rennerová. Reaktor, ktorý vyvíjajú v NCF, by bolo možné inštalovať na konci výrobného procesu niektorých priemyselných podnikov, ktoré produkujú veľké množstvo tepla a CO2, napríklad v metalurgii alebo plynárenstve. Časť vlastných splodín bol tak mohli tieto továrne premeniť na palivo. V Izraeli sa má začať s experimentálnou prevádzkou reaktora na budúci rok a NCF počíta s uvedením na trh v roku 2018. Ročný zisk sa odhaduje na 22,5 miliardy eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #otepľovanie #oxid uhličitý