Peruánsky roľník bráni topiace sa ľadovce v Andách

V peruánskom prírodnom parku prerušuje zurčanie vody prameniacej zo zasneženého ľadovca Pastoruri mohutný hluk otriasajúci Andami. To sa v dôsledku otepľovania uvoľňujú celé bloky ľadu.

14.12.2015 15:00
Peru, Andy Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Tridsaťštyriročný Saul Luciano Lliuya tento jav veľmi dobre pozná. Narodil sa v obci Llupa, v hornatej oblasti departementu Ancash na severe Peru. Tento roľník a horský sprievodca na vlastné oči sleduje to, čo deje s „jeho“ andskými ľadovcami.

Z okna svojho domčeka pozoruje 5400 metrov vysoký Churup. Spomína na kedysi zasnežený vrchol hory, ktorý sa dnes skôr podobá lebke starého muža čiastočne pokrytej sivými vlasmi. „Je smutné, že tieto hory už nie sú také, ako bývali. Kvôli otepľovaniu prichádzame o ľadovce,“ hovorí Saul. Žije s manželkou a dvoma deťmi a rovnako ako jeho predkovia sa venuje poľnohospodárstvu. Pestuje zemiaky, kukuricu, jačmeň, pšenicu a aromatické bylinky. Z jeho záhrady sa šíri vôňa mäty a harmančeka.

Pastoruri a Churup patrí do Národného parku Huascarán, nazvaného podľa ďalšieho ľadovca. Je to biosférická rezervácia, ktorá bola v roku 1985 zapísaná do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Podľa peruánskej vlády však park za 40 rokov prišiel o 30 percent zasneženej plochy. Podľa Saula je tu len jeden vinník: priemysel produkujúci plyny so skleníkovým efektom. Preto sa tento peruánsky roľník s pomocou mimovládnej organizácie Germanwatch, s ktorou sa zoznámil na konferencii o klíme v minulom roku v Lime, rozhodol žalovať nemecký energetický koncern RWE, ktorý vlastní najväčší park uhoľných elektrární v Európe.

„RWE produkuje množstvo oxidu uhličitého, zvlášť vo svojich uhoľných elektrárňach. Tým sa zvyšuje teplota vo svete a topia sa ľadovce, a to je veľká hrozba (pre peruánskeho roľníka),“ vyhlasuje právnička Roda Verheyenová, ktorá podala žalobu na súd v západonemeckom Essene. Ľadovce totiž plnia funkciu regulátora pre zóny, ktoré sa rozprestierajú až k rieke Santa, ktorá je zdrojom vody pre celý región. Podľa peruánskych úradov boli v posledných rokoch pozorované prudké zmeny prietoku tejto rieky.

„Je tu vinník a je potrebné od neho žiadať kompenzácie,“ usudzuje Saul. „Nemôžeme mlčať, planéta patrí všetkým, nielen tým, ktorí ju znečisťujú,“ tvrdí. Saul Luciano Lliuya konkrétne žiada, aby nemecká spoločnosť financovala práce na zaistenie bezpečnosti lagúny. V kraji, kde žije Saul a jeho susedia, vedie topenie ľadovcov k vytváraniu nových lagún a k preplneniu tých starých. Hrozí, že sa vylejú a zaplavia obec. V roku 1941 sa vyliala lagúna Palcacocha a zničila údolie rieky Santa. Zaplavila regionálnu metropolu Huaraz a usmrtila 5-tisíc ľudí. Od roku 1970 sa jej prietok výrazne zvýšil a stal sa trvalou hrozbou. V Huaraze dnes žije zhruba stotisíc obyvateľov.

Podľa organizácie Germanwatch ide o prvú žalobu proti koncernu podanú osobou postihnutou zmenami klímy.

Až do začiatku tohto tisícročia bolo možné na ľadovci Pastoruri lyžovať, ale pre otepľovanie tu dnes nie je prakticky žiadny sneh. Preto sa peruánska vláda rozhodla pre alternatívnu koncepciu pre turistov. „Vlani sme spustili nový projekt nazvaný Ľadovec Pastoruri – cesta klimatických zmien. Návštevníci tak môžu sami vidieť, ako sa ľadovec mení,“ uvádza šéf Národného parku Huascarán Ricardo Gómez.

V 70. rokoch pokrývali ľadovce v parku vyše 720 štvorcových kilometrov, zatiaľ čo dnes je to len 527. Pri súčasnom tempe otepľovania môžu všetky ľadovce ležiace do výšky 4500 metrov do 25 rokov zmiznúť, dodáva Gómez.

debata chyba
Viac na túto tému: #otepľovanie #ľadovec #Peru #Andy