Severné biele nosorožce chcú zachrániť v laboratóriu

Pomocou kmeňových buniek chce medzinárodný tím vedcov zachrániť pred vyhynutím severného bieleho nosorožca. Posledné tri jedince tohto poddruhu žijúce v africkej rezervácii vlastní zoologická záhrada z Dvora Králové nad Labem.

12.01.2016 09:55
nosorozec Foto:
Nosorožec severný biely (tuponosý) sa už prirodzenou cestou rozmnožiť nedokáže.
debata

Vedúci komunikácie a medzinárodných projektov královodvorskej zoo Jan Stejskal informoval, že prvé výskumy kmeňových buniek získaných zo severných bielych nosorožcov sa už začali. Doplnil, že genetický materiál z viac ako desiatky severných bielych nosorožcov je uchovaný v genetických bankách v Berlíne a v kalifornskom San Diegu.

V kenskej rezervácii Ol pejet žije samec Sudán, samica Najin a jej dcéra Fatu od roku 2009. Štvrtý jedinec prevezený do parku z královodvorskej zoo, samec Suni, uhynul starobou vlani na jeseň. V polovici minulého decembra potom zomrel v zoologickej záhrade v San Diegu na rakovinu samec Angalifu. Posledný jedinec severného bieleho nosorožca žijúci v Európe, samica Nabiré, uhynula na následky prasknutej cysty vo Dvore Králové minulý rok v júli. Angalifuovu družku z americkej záhrady Nolu utratili na konci novembra. Štyridsaťjedenročná samica trpela viacerými chorobami súvisiacimi s jej vysokým vekom vrátane artritídy.

Druh bezprostredne ohrozený vymretím chcú teraz vedci zachrániť pomocou takzvaných indukovaných pluripotentných kmeňových buniek (iPSV), čo sú laboratórne pripravené kmeňové bunky. Zatiaľ čo pôvodná bunka, z ktorej iPSV vznikne, má už určenú svoju bunkový úlohu napríklad ako súčasť kože, z iPSV môžu vedci vytvoriť akúkoľvek bunku v tele jedinca, teda aj vajíčko či spermiu.

Pohlavné bunky potom vedci chcú použiť na umelé oplodnenie, pričom plod by mala vynosiť náhradná matka, napríklad samica južného bieleho nosorožca, teda menej vzácneho poddruhu bieleho nosorožca.

Bunková technika je podľa vedcov posledným možným spôsobom záchrany severných bielych nosorožcov, ktoré sa už prirodzenou cestou rozmnožiť nedokážu. Okrem nemeckého Leibnitzovho ústavu sa na projekte budú podieľať aj odborníci zo San Diega a zo zoologických záhrad v Dvore Králové nad Labem a z viedenskej Schönbrunne. Na nedávnej konferencii vo Viedni, ktorá sa týkala možnosti záchrany nosorožcov pomocou iPSV, sa zúčastnil aj japonský vedec Katsuhiko Hajas, ktorému sa z kožných buniek podarilo vypestovať celú myš.

Severné biele nosorožce

Podľa Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) žilo ešte v roku 1960 na Zemi viac ako 2 000 kusov severného poddruhu bieleho, čiže tuponosého, nosorožca. O dvadsať rokov neskôr, v roku 1980, žilo v dôsledku útokov pytliakov už len 15 zvierat. Teraz sú už len tri.

debata chyba
Viac na túto tému: #zoo #severný biely nosorožec #vyhynutie