Vyhynutú rastlinu opísali cez fosílie kvetov v jantári

Americkí vedci opísali doteraz neznámy druh už vyhynutej rastliny na základe dvoch fosilizovaných kvetov, ktoré sa zachovali v jantári starom 15 až 45 miliónov rokov.

24.02.2016 14:00
debata

George O. Poinar Jr. z Oregonskej štátnej univerzity a Lena Struweová z Rutgersovej univerzity nazvali nový druh Strychnos electri, pričom jeho opis zverejnili v časopise Nature Plants.

Poinar objavil spomínané dva kvety spolu s ďalšími približne 500 fosíliami ešte v roku 1986 počas expedície v Dominikánskej republike. Poinar je však entomológ, a tak väčšina z týchto fosílií predstavovala pozostatky hmyzu. Vedec sa tak k skúmaniu kvetov dostal až vlani. Na rozdiel od väčšiny pozostatkov rastlín, ktoré sa zachovali v jantári, sú tieto kvety takmer kompletné. Poinar ich preto nafotil vo vysokom rozlíšení a snímky zaslal Struweovej.

„Tieto kvety vyzerajú, akoby práve spadli zo stromu. Myslel som si, že by mohlo ísť o nejaký druh rodu Strychnos, a preto som ich poslal Lene, keďže ona je expertkou na tento rod,“ uviedol Poinar. Struweová následne porovnala štruktúru týchto kvetov so všetkými približne 200 známymi druhmi tohto rodu, ktoré rastú v trópoch celého sveta. Následne zistila, že ide o doteraz neznámy druh, ktorý potom s Poinarom opísali a pomenovali. Strychnos electri bol pravdepodobne ako takmer všetci zástupcovia tohto rodu jedovatý ker, strom alebo liana. Druhy rodu Strychnos obsahujú rôzne alkaloidy vrátane strychnínu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fosílie #jantár #rastliny