Srdce prasaťa už dva roky bije v paviánovi

Paviánovi sa už dva roky dobre darí, aj keď v jeho hrudi bije srdce transplantované z prasaťa. Tento úspech vedci považujú za ďalší krok na ceste k transplantácii zvieracích orgánov do tela ľudí, čo by mohlo výrazne prispieť ku skráteniu čakacej lehoty na darcovské orgány. Najčastejšie sa hovorí o používaní sŕdc z prasiat, lebo sú ľudským podobné anatomicky aj veľkosťou.

07.04.2016 13:00
debata

Problémom s medzidruhovými transplantáciami je najmä to, že po ich použití sa telo príjemcu bráni extrémne silnou imunitnou reakciou. Pri prvých pokusoch s takýmito operáciami paviány žili sotva niekoľko minút. Zdá sa však, že nemecko-americkému tímu vedcov sa tento problém podarilo obísť kombináciou genetickej modifikácie a liekov na zmiernenie imunitnej reakcie.

„Je to dôležitý pokrok, ktorý nás dostal bližšie k použitiu cudzích orgánov u ľudí. Xenotransplantácie by každý rok mohli zachrániť tisíce životov,“ povedal pre agentúru AFP Muhammad Mohiuddin z Národného ústavu srdca, pľúc a krvi v americkom Marylande. Výsledky štúdie boli publikované v žurnále Nature Communications.

Päť pokusných paviánov dostalo srdce od geneticky upravených ošípaných, no ostalo im aj ich vlastné. Prasacie bolo len pripojené dvomi tepnami do krvnej obehovej sústavy. V konečnom dôsledku teda krv v tele paviánov pumpovali dve srdcia, čo je bežná metóda na testovanie toho, či organizmus transplantovaný orgán prijme, alebo odmietne. Priemerne paviány s prasacím srdcom žili 298 dní. Jeden však prežil až 945 dní – teda niečo vyše dva a pol roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #srdce #transplantácia