Vedci vytvorili katalóg najvzácnejších minerálov

Americkí vedci Robert Hazen z Carnegie Institution for Science a Jesse Ausubel z Rockefellerovej univerzity zostavili katalóg približne 2500 najvzácnejších druhov minerálov. Ide o minerály, ktoré sa vyskytujú maximálne v piatich lokalitách.

21.04.2016 15:00
debata

Katalóg, ktorý vyjde v časopise American Mineralogist, umožní odborníkom odhadnúť, aké veľké zásoby jednotlivých minerálov existujú a kde sa nachádzajú.

„Vedci doteraz popísali približne päťtisíc druhov minerálov, pričom menej než sto z nich vytvára takmer celú zemskú kôru. Zvyšok sú vzácne minerály, no tie najvzácnejšie z nich, ktorých je približne 2500, sa nachádzajú maximálne v piatich lokalitách na Zemi. Možno sa pýtate, načo ich teda skúmame, keď sa zdajú také nepodstatné. Ale práve tieto minerály sú kľúčom k rôznorodosti prostredí blízko zemského povrchu. Práve ony nám dokážu poskytnúť informácie o tom, čím sa Zem líši od Mesiaca, Marsu alebo Merkúra, kde sa nachádzajú tie isté bežné minerály. No vďaka vzácnym minerálom je Zem unikátna,“ uviedol Hazen, ktorý spoločne s Ausubelom roztriedil najvzácnejšie minerály do štyroch kategórií podľa toho, pri akých podmienkach vznikajú, aké vzácne sú prvky, z ktorých sa skladajú, nakoľko sú stále a aké sú obmedzenia odberu ich vzoriek.

„Fingerit je dokonalým príkladom vzácnosti. Vyskytuje sa iba na svahoch vulkánu Izalco v Salvadore, čo je naozaj nebezpečné miesto s veľmi horúcimi fumarolami. Tvoria ho vanád a meď, pričom vzniká iba pri veľmi špecifických, extrémnych podmienkach. Ak by ste iba trochu zmenili pomer prvkov, tak by vznikol iný minerál. A vždy keď zaprší, fingerit zmizne,“ dodal Hazen.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #katalóg #minerály