Kórejská firma sľubuje klonovanie domácich maznáčikov

Nechať pobehovať svojich domácich miláčikov po oplotenom trávniku v západnej časti Soulu za 100-tisíc dolárov nie je práve lacný špás. Ich majitelia však aspoň presne vedia, čo za to získajú. Trávnik patrí spoločnosti Sooam Biotech Research Foundation, ktorá je vo svete na prvom mieste v klonovaní domácich zvierat.

19.07.2016 15:00
psy, klonovanie, klony Foto:
Klonované psy nie sú dokonalé kópie, no takto narodené jedince majú genetické predispozície a potenciál vyvinúť sa ako pôvodné zviera.
debata

To sa v poslednom desaťročí stalo úspešným biznisom zameraným na majiteľov psov, ktorí chcú so svojimi miláčikmi žiť „navždy.“

Spoločnosť, medzi ktorej klientmi sú princezné, celebrity a miliardári, ponúka majiteľom ochranu pred stratou a smútkom poskytovaním klonovacích služieb, ktoré sľubujú perfektnú náhradu milovaných zvieracích kamarátov. Od roku 2006 Sooam Biotech naklonovala takmer 800 psov, čo si objednali nielen ich majitelia, ale aj štátne úrady, ktoré chcú replikovať svoje najlepšie cvičené psy.

„Títo ľudia majú veľmi silné puto so svojimi zvieratami a klonovanie poskytuje psychologickú alternatívu tradičnej metóde klasickej rozlúčky a zachovania si spomienky,“ hovorí hovorca spoločnosti Wang Če-Wung. „Klonovaním máte šancu dostať svojho miláčika späť,“ dodáva.

Od prelomového narodenia ovce Dolly v roku 1996 sa vášnivo diskutuje o kladoch a záporoch klonovania. Najmä na Sooam Biotech sa kvôli jeho zakladateľovi Hwang U-sokovi pozerá s osobitným podozrením. Hwang v dvoch článkoch uverejnených v rokoch 2004 a 2005 v časopise Science tvrdil, že ako prvý na svete získal kmeňové bunky z klonovaných ľudských embryí. V Južnej Kórei ho oslavovali ako národného hrdinu, ale ukázalo sa, že jeho výskum bol podvod a plný etických prehreškov.

Súd Hwanga v roku 2009 potrestal podmienečným dvojročným trestom väzenia. Sooam Biotech klonuje veľa zvierat, vrátane hovädzieho dobytka a ošípaných. Niektoré sú na lekárske účely a zachovanie plemena. Najznámejšie sú služby týkajúce sa psov. Tento proces zahŕňa odobratie bunky zo zvieraťa, ktoré má byť klonované, a prenesenie DNA do bunky darcovského vajíčka, z ktorého je predtým odobratý vlastný genetický materiál. Bunka a vajíčko sa spoja elektrickým impulzom a výsledné embryo je implantované do náhradnej psej matky, ktorá o dva mesiace neskôr vrhne šteňa.

Aj napriek cene vyše stotisíc dolárov sa podľa Wanga žiadosti z celého sveta len tak hrnú. Najmä zo Severnej Ameriky. Niektorí chcú klonovať aj iné zvieratká. Napríklad mačky, hady, ale aj činčily.

Múr okolo päťposchodového centra spoločnosti Sooam Biotech zdobia desiatky fotografií klonovaných psov a ich majiteľov, ku ktorým sú pripnuté vlajky krajín spokojných zákazníkov – USA, Mexika, Dubaja, Ruska, Japonska, Číny a Nemecka. „Klienti vedia, že klon nie je identické dvojča pôvodného miláčika, ale majú genetické predispozície a potenciál vyvinúť sa ako pôvodné zviera,“ tvrdí Wang.

Prípad, o ktorom sa veľa písalo, bolo klonovanie bývalého policajného psa Trakra, oslavovaného ako hrdinu, keď našiel posledného človeka, ktorý prežil útok z 11. septembra 2001 na Svetové obchodné centrum v New Yorku. Keď majiteľ Trakra vyhral súťaž o psa najviac hodného naklonovania, vyrobila spoločnosť Sooam Biotech päť klonov tohto zvieraťa. Aj keď niektorí významní zákazníci spoločnosť otvorene podporujú, väčšina klientov a darcov finančných prostriedkov dáva kvôli Hwang U-Sokovi prednosť tomu, že zostanú v anonymite. „Len málo našich podporovateľov – a to aj z radov tých najvernejších – chce svoju podporu zverejňovať,“ priznáva generálny riaditeľ Kim Hun skutočnosť, že škandál okolo zakladateľa imidž spoločnosti poškodil. „Myslím, že jediný spôsob, ako získať späť dôveru verejnosti, je dosiahnuť ďalšie skutočné vedecké prelomy,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #psy #Soul #klonovanie #domáci miláčikovia