Vedci pomenovali po Obamovi parazita

Americkí vedci pomenovali po prezidentovi Spojených štátov Barackovi Obamovi parazita, ktorý žije v krvi korytnačiek. Podľa nich nejde o urážku hlavy štátu, naopak, je to vraj pocta. Informoval o tom denník The Guardian. Novopokrstený malý plochý červík sa volá Baracktrema obamai.

14.09.2016 11:30
Obama Foto: ,
Americký prezident Barack Obama.
debata (2)

„Je dlhý, štíhly a geniálny,“ povedal o malom korytnačom parazitovi Thomas Platt, ktorého tím nového parazita objavil. Univerzitný profesor biológie z Indiany zdôraznil, že hoci parazity majú zlú povesť, oni svoju voľbu mienili ako poctu. „Baracktrema obamai sú organizmy neuveriteľne odolné a ja k nim mám veľký rešpekt,“ uviedol Platt.

Platt, ktorý objavil už viac ako 30 nových druhov organizmov, tiež pripomenul, že ľudia platia tisíce dolárov, aby po nich bol nejaký živočíšny či rastlinný druh pomenovaný. Dodal tiež, že parazit Baracktrema obamai korytnačkám nijako neubližuje. Platt sa k novému menu pre červíka rozhodol vraj po tom, čo zistil, že je s americkým prezidentom vzdialene príbuzný.

„Baracktrema obamai sú pravdepodobne predkovia druhu červov, ktoré spôsobujú u ľudí schistosomózu. Toto infekčné ochorenie postihne ročne milióny ľudí v rozvojovom svete,“ píše sa v štúdii uverejnenej v augustovom vydaní časopisu The Journal of Parasitology. Štúdium týchto parazitov môže pomôcť k pochopeniu, ako sa parazity spôsobujúce schistosomózu vyvíjali, a k nájdeniu nových spôsobov liečby.

Po americkom prezidentovi Obamovi už bolo podľa servera International Business Times pomenovaných sedem druhov organizmov vrátane ďalšieho parazita či vyhynutej jašterice.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #korytnačka #parazit