Bizarnú nobelovku dostal sex krýs

Harvardova univerzita už 23-krát rozdala Ig Nobelove ceny za bizarný výskum a medzi ocenenými je aj švédsky bádateľ, ktorý napísal trilógiu o chytaní lietavého hmyzu, alebo egyptský lekár za štúdiu o pohlavnom živote krýs navlečených do spodného bielizne.

26.09.2016 14:00
potkan, krysa, potkany, krysy, myši, hlodavce,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Laureáti Ig cien od poroty dostali peňažnú odmenu vo výške 10 miliárd dolárov. Cena bola ale vyplatená v prakticky bezcenných zimbabwianskych bankovkách.

Švéd Fredrik Sjöberg svoju trilógiu venoval chytaniu dvojkrídlych osičiek. Knihy písal 15 rokov. „Je to skutočne správna vec, keď napíšete knihu o niečom, čo naozaj poznáte,“ povedal Sjöberg, ktorý žije na ľudoprázdnom švédskom ostrove. Jeho dielo sa vo Švédsku stalo hitom a prvý diel už bol preložený do angličtiny.

Egypťan Ahmad Šafik navliekol hlodavcov do spodnej bielizne zhotovenej z polyesteru, bavlny a vlny, aby zistil, ako rôzne tkanivo ovplyvňuje ich sexuálny apetít. Profesor prišiel na to, že krysy so spodkami z polyesteru sú menej aktívne, zrejme pre vyšší elektrický náboj látky. Egypťan odporučil, aby jeho zistenia boli uplatnené u ľudí. Zaujímavý objav ohlásili vedci z Univerzity v Lübecku. Zistili, že ak má pokusná osoba vyrážku na jednom ramene, môže sa postaviť pred zrkadlo a uľaviť si od svrbenia škrabaním na druhom, zdravom ramene. Postihnuté rameno zostane bez ujmy a pacientovi je lepšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nobelova cena #výskum #krysy