Rekordné koncentrácie CO2 vydržia mnoho generácií

Koncentrácia skleníkového plynu oxidu uhličitého dosiahla v minulom roku rekordnú úroveň, s ktorou budú obyvatelia planéty bojovať niekoľko nasledujúcich generácií, a to aj napriek aktuálnym snahám vlád o obmedzenie globálneho otepľovania. Uviedla to Svetová meteorologická organizácia (WMO), ktorá je agentúrou Organizácie Spojených národov.

25.10.2016 13:00
Emisie, oxid uhličitý Foto:
Oxid uhličitý zostáva v atmosfére tisíce rokov.
debata (6)

Rekordná koncentrácia CO2 v atmosfére na úrovni 400 ppm (častíc na milión), ktorú vedci namerali v minulom roku, bola tento rok niekoľkokrát prekročená a stala sa medzitým priemernou hodnotou nameranou za celý rok, uvádza správa WMO. Oxid uhličitý pritom zostáva v atmosfére tisíce rokov a s následkami jeho vysokej koncentrácie tak obyvateľstvo planéty bude musieť zápasiť niekoľko generácií, dodala agentúra.

Koncentráciu oxidu uhličitého vlani a tento rok ešte zvýšil opätovný výskyt javu El Niňo, ktorý spôsobuje suchá v tropických oblastiach a znižuje tak schopnosť pralesov a oceánov absorbovať tento skleníkový plyn.

Vlani sa v Paríži krajiny sveta dohodli na spoločnom klimatickom pláne, ako obmedziť klimatické zmeny. Podľa textu má byť otepľovanie udržané pod dvoma stupňami Celzia v porovnaní s obdobím pred industrializáciou. Parížsky dokument v roku 2020 nahradí terajší Kjótsky protokol z roku 1997. Dohoda podľa generálneho tajomníka WMO Petteriho Taalasa začala „novú epochu optimizmu“, ktorá však zároveň vojde do dejín ako „nová epocha skutočných zmien klímy s rekordnými koncentráciami skleníkových plynov“. V marockom meste Marakéš sa začne 7. novembra ďalšia klimatická konferencia OSN. Krátko predtým – 4. novembra – začne platiť parížska klimatická dohoda.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #oxid uhličitý #skleníkové plyny