Na Sibíri našli časť fosílie papagája

Paleontológ Nikita Zelenkov z Ruskej akadémie vied objavil na východe Sibíri časť fosílie papagája, ktorej vek odhadol na 16 až 18 miliónov rokov. Ide o vôbec najsevernejší fosílny nález papagájotvarých vtákov na svete a tiež prvú predštvrtohornú fosíliu papagája objavenú v Ázii.

31.10.2016 14:00
fosílie, sibír, papagáj Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zelenkov s kolegami objavili na ostrove Oľchon v Bajkalskom jazere časť kosti zvanej tarsometatarsus, ktorá je súčasťou zadných končatín vtákov.

„Našli sme tam fosílie rôznych živočíchov, väčšinou však šlo o hlodavce, nosorožce, mačkovité šelmy či hrochy. Táto lokalita je však zaujímavá aj tým, že sa na nej nachádza veľké množstvo fosílnych pozostatkov vtákov. Žiadne exotické druhy tam však doteraz neobjavili,“ uviedol Zelenkov, ktorý následne objavenú časť kosti porovnal s inými druhmi, na základe čoho dospel k záveru, že patrila malému papagájovi.

„Bohužiaľ, táto fosília nám neposkytuje dostatok informácií, aby sme zistili, ako tento papagáj vyzeral alebo aký mal štýl života. Vieme však povedať, že bol podobný dnešným druhom,“ dodal vedec, ktorý o tomto objave informoval v časopise Biology Letters. Vo svojej štúdii takisto načrtol novú teóriu o tom, ako sa papagáje dostali na americký kontinent. Doteraz sa vedci domnievali, že sa tak stalo pravdepodobne z Afriky cez Atlantický oceán, najnovší nález však naznačuje, že sa tak mohlo stať z Ázie do Severnej Ameriky cez Beringovu úžinu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sibír #fosílie #papagáj #nálezy kostí