Pestovanie avokáda spôsobuje v Mexiku odlesňovanie

Pestovanie avokáda spôsobuje v Mexiku drastickejšie odlesňovanie, než sa pôvodne predpokladalo. Uviedla to agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie mexických úradov. V mexickom štáte Michoacán, ktorý je pestovaním avokáda známy, sa kvôli poľnohospodárstvu vyrúbe bezmála 20-tisíc hektárov lesov ročne.

07.11.2016 13:00
avokado, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pestovanie avokáda spôsobuje 30– až 40-percentné odlesňovanie, uviedla Talia Coriaová, ktorá pracuje v oblasti ochrany životného prostredia.

Dospelý avokádovník má dvakrát takú vysokú spotrebu vody ako stredne hustý les, a tak sa do horských potokov, od ktorých závisí michoacánska flóra a fauna, dostáva menej vlahy. Monarchu sťahovavého, motýľa ktorý sa tu vyskytuje, pestovanie ale zatiaľ neovplyvňuje, tvrdí Coriaová. Michoacán pokrýva takmer 80 % celosvetového avokádového trhu, povedal generálny prokurátor pre ochranu životného prostredia Guillermo Haro. Dodal však, že lesy sú „väčším bohatstvom, než akýkoľvek avokádový export“.

Mexický národný inštitút pre lesníctvo, poľnohospodárstvo a rybolov odhadoval úbytok lesov medzi rokom 2000 a 2010 vo výške 690 hektárov. Strata bola ale vyššia. V súčasnosti štát vlastní 150-tisíc hektárov avokádových sadov. V posledných pár rokoch nové povolenia na výrub lesov nevydal. Mnoho obyvateľov Michoacánu od avokáda závisí. Štát je chudobný a zber avokáda ľuďom prináša obživu, ktorá je na rozdiel od častého obchodovania s drogami v súlade mexickými zákonmi. Úrady preto majú v úmysle prísť s trvalo udržateľným plánom, ktorý zamedzí rýchlemu odlesňovaniu, ale zároveň zabezpečí, aby ľudia neprišli o prácu a štát o zásadný zdroj príjmov, povedala Coriaová. Dodala však, že žiadny konkrétny plán zatiaľ neexistuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #avokádo #odlesňovanie