Experti z Lincolnovej univerzity testovali podľa BBC 36 zvierat, ktorým ponúkali čokoládu alebo menej chutné kávové zrná vo dvoch misách na oddelených miestach. Medzi oboma nádobami bola ešte tretia misa, ktorá neobsahovala nič. Ak sa podľa vedcov prasce rozhodli, že ju tiež preskúmajú, vykazovali tak známky optimizmu. Podľa výskumníčky Lisy Collinsovej sa tak správali presne ako ľudia.
Podľa výskumu zverejneného v časopise Biology Letters mali ošípané dôvody na životný optimizmus, keď sa im zlepšili životné podmienky: dostali sa do väčších kotercov s výdatnejšou slamovou podstielkou. Naopak, zvieratá v menších kotercoch bez slamy inklinovali k negatívnemu a pesimistickému správaniu. Keď však aj tie premiestnili do lepších podmienok, vykazovali očividné prejavy radosti a chuti do života.
„Tieto výsledky naznačujú, že živočíchy majú rovnako ako ľudia správanie, ktoré zahŕňa osobnostné aspekty so stabilnými vlastnosťami, ale aj väčšie množstvo prechodných nálad,“ uvádza sa v štúdii.