Najstarší morský vták na svete opäť čaká mladé

Najstarší známy morský vták opäť čaká potomkov. Biológovia zistili, že samička albatrosa laysanského zvaná Wisdom (múdrosť) sa vrátila do hniezda v útočisku pre divé zvieratá na Midwayských ostrovoch v severnom Pacifiku a sedí na vajciach.

14.12.2016 15:00
albatros sťahovavý Foto:
Ilustračné foto.
debata

Samička so svojím druhom používa každý rok rovnaké hniezdo. Biológovia veria, že samička má 66 rokov, a je tak najstarším známym vtákom žijúcim vo voľnej prírode, napísala agentúra AP.

Šéf projektu amerického úradu na ochranu prírody Fish and Wildlife Service (FWS) Bob Peyton uviedol, že Wisdom sa vracia na Midway už viac ako šesť desaťročí. Ornitológovia prvýkrát dali samičke identifikačnú pásku v roku 1956. Je tak tiež najstarším žijúcim označeným vtákom na svete. Odvtedy mala už niekoľko desiatok mláďat.

Midway je atol, ktorý má rozlohu niečo viac ako šesť štvorcových kilometrov. Leží v severnom Pacifiku blízko Havajského súostrovia.

Albatrosy znášajú jedno vajce ročne a sú celý život monogamné. Albatros laysanský je pomenovaný po ostrove Laysan, jednej z hniezdnych kolónií na severozápade Havajských ostrovov. Je druhým najbežnejším vtákom Havajského súostrovia, jeho populácia sa odhaduje na 2,5 milióna jedincov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Albatros laysanský