Gepardom hrozí vyhynutie, zostalo ich len 7 100

, , 28.12.2016 15:00
gepard
Gepardy mimo Afriky už žijú asi len v nedostupných oblastiach Pakistanu. Autor:

Najrýchlejším mačkovitým šelmám na svete hrozí podľa novej štúdie vyhynutie. Gepardov, vyskytujúcich sa takmer výlučne v Afrike, zostáva iba okolo 7 100 jedincov a ich počet rýchlo klesá. Príčinou je najmä častý kontakt s ľuďmi a fakt, že gepardia kožušina je veľmi draho plateným módnym artiklom, po ktorom je veľký dopyt.

Gepardy boli až doteraz považované za zvieratá, ktorých populácia je viac-menej stabilná. „Vzhľadom na veľmi plachú povahu tejto nepolapiteľnej mačky bolo zložité nazbierať nejaké oficiálne dáta, kvôli čomu bola táto hroziaca situácia podceňovaná,“ citovala stanica BBC vedúcu autorku štúdie Sarah Durantovú z Londýnskej zoologickej spoločnosti.

Aktuálny odhad dospel k uvedenému počtu. V rámci celej populácie viac ako polovica šeliem žije v jedinom spoločenstve pohybujúcom sa na území šiestich juhoafrických štátov. Mimo Afriky prežíva iba menej ako 50 gepardov v Iráne.

Podľa vedcov majú gepardy veľmi široké teritóriá svojho pohybu, väčšinou prekračujú chránené územia, a preto pomerne často prichádzajú do kontaktu s ľuďmi. Lovia ich ilegálne, pretože ich kožušiny sú veľmi žiadané najmä medzi boháčmi z krajín Arabského polostrova a Perzského zálivu. Na čiernom trhu sa obchoduje aj s ich mláďatami, ktoré ponúkajú až za 10-tisíc dolárov. Autori štúdie navrhujú presunúť gepardy z kategórie zraniteľných do skupiny priamo ohrozených druhov a sprísniť ich ochranu.

Gepard štíhly (Acinonyx jubatus) je najrýchlejší cicavec na svete. Dosahuje v behu na krátku vzdialenosť rýchlosť 110 km za hodinu. Takýto rýchly beh je pre geparda veľmi vyčerpávajúci a gepard sa rýchlo rozhorúči. Asi po 400 metroch si musí oddýchnuť.

Pôvodne gepardy žili v Afrike, na Arabskom polostrove, Blízkom východe a v Indii. V súčasnosti sa vyskytuje už prevažne len v Afrike. V Ázii už takmer vymizol, gepard stredoázijský je s najväčšou pravdepodobnosťou vyhubený, gepard indický je kriticky ohrozený. Malá populácia azda ešte prežíva v nedostupných oblastiach Iránu a Pakistanu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#gepard #vyhynutie
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku
Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk