Antarktída príde o obrí ľadovec

Len 20-kilometrový úsek drží obrovskú kryhu ľadu, aby sa neodtrhla od šelfového ľadovca na západe Antarktídy a nevyplávala na more.

09.01.2017 14:00
debata (5)
zväčšiť
infografika, ľadovce, antarktída

Uvoľnený ľadovec by mal po odtrhnutí rozlohu asi 5-tisíc štvorcových kilometrov, čo je približne rozloha Trenčianskeho kraja. Pokračoval by tak rozpad pobrežného ľadovca Larsen. Jeho časť A sa odtrhla už v roku 1995. O sedem rokov neskôr nasledoval Larsen B a teraz sa začína rozpadávať najväčší Larsen C. Ak by sa rozpadol celý, hladina oceánov a morí by stúpla až o desať centimetrov, čo by urýchlilo pobrežnú eróziu v mnohých kútoch sveta.

Prasklina na ľadovci Larsen C sa objavila už v roku 2010 a teraz má dĺžku 80 kilometrov. Výrazne sa natiahla najmä teraz v decembri, keď je na južnej pologuli leto. Kus ľadu, ktorý sa podľa vedcov čoskoro odlomí, bude jedným z najväčších v histórii sledovania Antarktídy. „Šelfový ľadovec Larsen C v Antarktíde čoskoro stratí kryhu s rozmermi viac ako 5 000 štvorcových kilometrov,“ oznámili vedci zo Swansea univerzity vo Walese. „Tým sa zásadne zmení krajina Antarktídy,“ a dodali, že odtrhnutie ľadovej kryhy môže byť predzvesťou ďalšieho rozpadávania ľadovca Larsen C. „Prekvapilo by ma, keby sa počas najbližších niekoľkých mesiacov (ľadovec) neodtrhol,“ povedal televízii BBC Adrian Luckman. Rozpadávanie šelfového ľadovca Larsen C označujú vedci za „geografickú a nie klimatickú udalosť“, aj keď pripúšťajú, že k rozšíreniu pukliny mohlo globálne otepľovanie prispieť. Nemajú však na to žiadne priame dôkazy.

Ľadovce v západnej Antarktíde sú na ústupe a tento trend je podľa všetkého nezvratný. Tvrdia to vedci z vesmírnej agentúry NASA, ktorí ľadovce sledovali počas obdobia 40 rokov. Keby sa ľadovce v okolí pobrežia západnej Antarktídy roztopili, zvýšili by hladinu oceánov a morí o 1,2 až 3,6 metra. Podľa nich je príčinou ústupu ľadovcov otepľovanie vody, ktorá ich obmýva a postupne z nich „odhrýza“. Takto sa postupne zmenšuje aj mohutný ľadovec okolo ostrova Pine, ktorého rozloha je 160-tisíc štvorcových kilometrov. To je viac ako trojnásobok rozlohy Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ľadovce #Antarkída