Snehová búrka zachránila mladé tulene

Snehová búrka, ktorá počas víkendu zasiahla Fínsko, zachránila desiatky tohtoročných mláďat ohrozeného poddruhu tuleňa obyčajného pri jazere Saimaa na východe krajiny. Sú o tom podľa fínskej televízie YLE presvedčení vedci, lebo spomínaný poddruh na prežitie mláďat bezpodmienečne potrebuje dostatok snehu, v ktorom si budujú brlohy.

13.01.2017 15:00
Tuleň Foto:
Ilustračné foto.
debata

Kvôli malej snehovej pokrývke hrozilo, že mláďatá, ktoré sa v tohtoročnej zimnej sezóne narodili, sa stanú ľahkým terčom predátorov. Odborníci odhadujú, že uhynúť by mohla až polovica mláďat. Hoci terajšie snehové podmienky nie sú ideálne, výhľad na prežitie je teraz oveľa lepší, ako pred týždňom.

Úrady sa teraz obávajú oteplenia či dlhodobého dažďa, ktorý by prispel k topeniu ľadu. V hre tak ako záloha zostáva možnosť navezenia snehu k jazeru z iných regiónov.

„Ak nebude dostatok snehu, tak ho zaistia dobrovoľníci, čo znamená niekoľko stoviek ľudí s lopatami, ktorí sa poponáhľajú na pomoc,“ povedal biológ Jouni Koskela.

Poddruh sladkovodného tuleňa obyčajného od jazera Saimaa sa na prelome tisícročí pre dlhodobý nedostatok snehu ocitol na zozname kriticky ohrozených zvierat. Populácia vtedy poklesla na 250 jedincov. Záchranný program si do roku 2020 stanovil ako cieľ 400 jedincov, v súčasnosti pri jazere žije asi 380 týchto plachých zvierat.

Vlani na jar populácia tuleňov podľa Koskela hranicu štyroch stoviek krátko prekročila vďaka 80 mláďatám. „So započítaním prirodzeného úhynu, úhynu mláďat a uhynutiu pre zamotanie sa do rybárskych sietí tu máme pravdepodobne 370 až 380 jedincov,“ dodal Koskela.

debata chyba
Viac na túto tému: #snehová búrka #tulene