V Číne objavili fosílie obrovskej vydry

Očakávalo sa, že sa raz obrovské prehistorické vydry podarí nájsť, pretože v Thajsku nie tak dávno našli zuby tohto zvieraťa. Teraz sa však čínskym a americkým paleontológom podarilo nájsť takmer kompletnú lebku, dolnú čeľusť, viacero zubov a časti končatín. Vydra žila pred približne 6,2 milióna rokov na území dnešnej čínskej provincie Jün-nan.

25.01.2017 18:00
prehistorická vydra, močiar, vegetácia Foto:
Prehistorické vydry obľubovali močaristé oblasti s hustou vegetáciou.
debata

Xiaoming Wang s kolegami pomenovali nový druh Siamogale melilutra a jeho opis zverejnili v časopise Journal of Systematic Palaeontology.

Na základe týchto pozostatkov vedci odhadli, že Siamogale melilutra vážila až 50 kilogramov a merala približne dva metre. Zo súčasných druhov vydier je najväčšia vydra obrovská (Pteronura brasiliensis), ktorá žije v Južnej Amerike. Tá dorastá do dĺžky 180 centimetrov a má približne 30 kilogramov.

Siamogale melilutra mala špeciálne upravené stoličky zvané bunodonty, čo naznačuje, že sa primárne živila veľkými ulitníkmi a lastúrnikmi. „Myslíme si, že Siamogale melilutra používala svoje silné čeľuste na drvenie mušlí podobne ako dnešné vydry morské, i keď tie na to používajú kamene. Čiže ak tento druh nebol dostatočne inteligentný, aby sa naučil používať kamene, tak sa uňho pravdepodobne museli vyvinúť silnejšie čeľuste,“ uviedol Wang, ktorý spolu s kolegami okrem toho dokázal opísať prostredie, v akom tieto vydry žili. Podľa nich išlo o plytké jazero s hustou vegetáciou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fosílie #vydra