Z Európy miznú miesta prírodných výskytov zvierat

Činnosť človeka spolu s klimatickými zmenami negatívne ovplyvňuje nielen jednotlivé druhy európskych živočíchov a rastlín, ale priamo celé typy biotopov. K poznatku dospela medzinárodná skupina biológov, ktorá spracovala Červený zoznam ohrozených biotopov európskej pevniny a morí.

31.01.2017 14:00
zvieratá Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zo 490 hodnotených ekosystémov je ohrozená napríklad viac ako tretina typov suchozemských biotopov a viac ako polovica typov jazier, riek a pobrežných oblastí, oznámila česká Masarykova univerzita v tlačovej správe.

„Červený zoznam prirodzených biotopov poskytuje nový nástroj na riadenie ochrany a obnovy prírody európskej pevniny a morí. Zahŕňa viac typov biotopov, než koľko je v súčasnej dobe predmetom zákonnej ochrany v Európskej únii,“ uviedol Milan Chytrý z prírodovedeckej fakulty. Do najvyššej kategórie kriticky ohrozených oblastí zaradili odborníci štyri typy. Patrí k nim okrem iného panónska piesočná step, ktorej niekdajšia rozsiahla plocha sa zmenšila v dôsledku zalesňovania, zarastania krovinami a nežiaduceho obohacovania živinami.

„Väčšie plochy doteraz prežívajú napríklad v národnom parku Kiskunság v Maďarsku, v Českej republike sa vyskytujú posledné narušené zvyšky tohto biotopu na piesčinách pri Hodoníne,“ uviedol Chytrý. Podobná situácia je aj severozápade Záhoria.

Biológovia hodnotili biotopy v 35 krajinách Európy, od arktických oblastí po Stredomorie. Ohrozuje ich viacero faktorov. Patrí medzi ne najmä intenzifikácia poľnohospodárskej výroby, opúšťanie pozemkov, ktoré boli tradične spásané alebo kosené na seno, odvodňovanie, znečisťovanie, šírenie nepôvodných druhov rastlín a živočíchov, a tiež rozširovanie miest a rozvoj priemyselnej alebo dopravnej infraštruktúry.

V mori sú hlavnými hrozbami obohacovanie živinami, nadmerný rybolov a technické úpravy pobrežia. „Aj vplyvy súčasných klimatických zmien sa už prejavujú v suchozemských i morských ekosystémoch a je pravdepodobné, že sa budú prejavovať čoraz viac,“ dodal Chytrý. Zoznam je možné nájsť na stránkach Európskej komisie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zvieratá #klimatické zmeny