Zverejnili fotografie Amazonského koralového útesu

Predstavitelia organizácie Greenpeace zverejnili prvé fotografie podmorského útesu, ktorý vlani objavili brazílski vedci pri ústí rieky Amazon do Atlantického oceánu. Zábery zverejnili aj s cieľom poukázať na to, že v tejto oblasti možno čoskoro začnú ťažiť ropu, a preto žiadajú jeho ochranu.

01.02.2017 15:00
koral, podmorský svet, amazon Foto:
Amazonský podmorský útes pozostáva najmä z koralov, hubiek a červených rias.
debata

Amazonský útes má rozlohu 9¤500 štvorcových kilometrov, čo je zhruba štvrtina rozlohy Slovenska, má dĺžku takmer tisíc kilometrov a nachádza sa v hĺbke od 25 do 120 metrov. Tvoria ho koraly, hubky a červené riasy. Vedci v súčasnosti útes skúmajú, pričom zatiaľ z neho zmapovali iba päť percent. "Tento útes je dôležitý z viacerých dôvodov, vrátane skutočnosti, že je jedinečný vzhľadom na dostupnosť svetla, ako aj pre svoje fyzikálne a chemické vlastnosti. Má obrovský potenciál pre vznik nových druhov a takisto je dôležitý pre miestnych obyvateľov, ktorí sa živia rybolovom,“ uviedol Nils Asp z Universidade Federal do Pará, ktorý je členom tímu skúmajúceho útes. "Náš tím sa snaží lepšie pochopiť, ako tento ekosystém funguje. Chceme napríklad zistiť, ako pri takej nízkej intenzite svetla môže fungovať fotosyntéza,“ dodal Asp.

V apríli minulého roka boli vedci veľmi prekvapení, keď útes objavili, pretože nikto neočakával, že pri ústí Amazonu sa môže taký ekosystém nachádzať. Aj preto sa ochrancovia prírody ostro stavajú proti plánom začať v tejto oblasti s ťažbou ropy. Jedným z dôvodov je, že pobrežie pokrývajú husté porasty mangrovníkov a neexistuje žiadna technológia, ktorá by ich dokázala vyčistiť v prípade úniku ropy z vrtov. Rizikom pre ťažbu môže byť aj nanášanie sedimentov, ktoré sem Amazon prináša v ohromnom množstve.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #more #Amazon #Greenpeace #útesy