Vlk etiópsky sa vracia na svoje územia

, 08.03.2017 15:00
vlk etiópsky
Populácia vlkov etiópskych dosahuje zhruba 500 jedincov. Sú to zvláštne šelmy, ktoré sa prispôsobili životu v pustatine vo výške až 4-tisíc metrov nad morom. Autor:

Počty ohrozeného vlka etiópskeho po viac ako troch rokoch narastajú. V horskom pásme na juhovýchode Etiópie vedci zaznamenali 60 šteniat tohto ohrozeného druhu. S odkazom na medzinárodnú nadáciu na ochranu prírody Born Free o tom informoval spravodajský web BBC.

Vlk etiópsky je podľa Born Free najohrozenejším mäsožravcom v Afrike a jednou z najneobvyklejších psovitých šeliem. Na svete ich žije menej ako 500. Ohrozuje ich strata prírodného prostredia, choroby a párenie sa s domestikova­nými psami.

Tento nesmierne zaujímavý vlk nie je poddruh nám známeho vlka, ale jeho príbuzným, hoci ešte donedávna sa verilo, že ide o druh líšky, a to predovšetkým vďaka jeho zvláštnej stavbe tela a typicky líščím znakom, ako sú dlhé uši, ňufák a nohy, silný huňatý chvost a predovšetkým hnedohrdzavé sfarbenie s kombináciou bielych a čiernych škvŕn na chvoste a bruchu.

Ide o jednu z menších psovitých šeliem. V dospelosti dosahuje v kohútiku veľkosť len 60 centimetrov a hmotnosť samcov je maximálne 18 kilogramov. U samíc platia rovnaké meradlá rozdielu medzi psami ako u všetkých psovitých šeliem. Veľkosťou i hmotnosťou sú podstatne drobnejšie.

Jedným z dôvodov ich nižšieho vzrastu je samozrejme prostredie, v ktorom sa vyvíjali a ktorého drsné podmienky z nich urobili ľahkých a vytrvalých lovcov, schopných skrývať sa v nízkych kríkoch a obratne sa pohybovať na skalnatom povrchu. Existuje hneď niekoľko pomenovaní pre toto podivné stvorenie: pre svoju podobnosť s líškou bol dlho označovaný ako líška habešská, domorodci ho nazývajú ky keber, čo znamená červený šakal.

Aj napriek tomu, že nie je obzvlášť významným zástupcom psovitých šeliem, je výnimočný hneď v niekoľkých bodoch. Vyskytuje sa len v dvoch veľmi malých oblastiach Afriky – presnejšie v Etiópii, ako názov napovedá. Sem sa dostal na konci poslednej ľadovej doby z oblastí západnej Európy a dnešného Ruska. Žije na horských pustatinách v nadmorskej výške až 4-tisíc metrov nad morom.

Čo sa týka ich spoločenského života, aj tu existuje veľká zvláštnosť. Vlk etiópsky je počas dňa lovec samotár a po zotmení sa inštinktívne združuje do svoriek, ktoré tvorí maximálne sedem jedincov, aby si zaistil bezpečie. Pária sa na prelome jesene a zimy. Vrh má približne sedem šteniat, ktorých rodičmi môže byť iba alfa pár (vodca svorky a jeho družka) a ich výchova sa začína v norách v prítomnosti členov svorky.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#vlk etiópsky #ohrozený druh
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku
Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk