Čína vysťahuje 200-tisíc ľudí, aby uvoľnila priestor pre pandy

Čína plánuje vysťahovať viac ako 200-tisíc ľudí z domovov, aby uvoľnila priestor v oblasti, kde má vzniknúť rezervácie pre pandy veľké.

11.03.2017 09:48
debata (2)

Národný park pre pandy veľké je prvým zo série chystaných rezervácií na ochranu ohrozených zvierat a ekosystému. Bude sa rozprestierať na ploche viac ako 27-tisíc štvorcových kilometrov a ťahať sa z provincie S'-čchuan na juhozápade krajiny do provincií Kan-su a Šan-si na severozápade. Plocha rezervácie bude zhruba zodpovedať viac ako polovici rozlohy Slovenska.

Po mnohých desaťročiach, keď si ľudia z územia obývaného pandami stále viac ukrajovali, sa úrady v S'-čchuane, kde žije najvyšší počet pánd vo voľnej prírode, rozhodli ísť opačnou cestou – vysťahovať viac ako 200-tisíc baníkov, drevorubačov a ďalších obyvateľov.

Podľa posledného sčítania vo februári 2015 v Číne žilo vo voľnej prírode 1864 pánd veľkých plus 471 v zajatí. Úspešný odchov pánd v zajatí aj stúpajúci počet kusov vo voľnej prírode prinútil Medzinárodný zväz pre ochranu prírody v septembri minulého roka zmierniť hodnotenie ich stupňa ohrozenia. Z kategórie ohrozených druhov sa pandy presunuli do kategórie zraniteľných druhov.

Čína však vníma svoj národný symbol ako naďalej ohrozený a minulý mesiac schválila vytvorenie parku v rámci snahy o podporu ďalšieho rastu počtu voľne žijúcich pánd a ekologické zotavenie oblasti, ktorú tieto zvieratá obývajú.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #rezervácia #panda #vysťahovanie