Epidémia zabila 2 500 kriticky ohrozených antilop

V Mongolsku uhynulo od začiatku tohto roka vyše 2 500 kriticky ohrozených antilop druhu sajga tatárska (Saiga tatarica). Príčinou je epidémia vírusu moru malých prežúvavcov (PPRV), ktorá môže spôsobiť vyhynutie mongolského poddruhu tejto antilopy. V snahe zabrániť šíreniu epidémie sa ochranári rozhodli telá uhynutých jedincov spáliť.

17.03.2017 16:00
antilopa, zviera, lúka, pole
Ilustračné foto.
debata (1)

Ako pre BBC uviedla veterinárka Enkhtuvshin Shiilegdambová z Wildlife Conservation Society (WCS), prvý prípad moru malých prežúvavcov u tohto druhu zaznamenali iba 2. januára, pričom ide o prvé zaznamenané prepuknutie tohto ochorenia u sájg v Mongolsku. Shiilegdambová s kolegami predpokladajú, že vírus sa na sajgy rozšíril z dobytka, pričom sa obávajú, že postihne aj kozorožce sibírske (Capra sibirica), ovce argali (Ovis ammon) či gazely mongolské (Procapra gutturosa).

Masový úhyn týchto druhov by okrem iného znamenal nedostatok prirodzenej potravy pre leopardy snežné (Panthera uncia), ktoré by tak museli začať loviť dobytok, čím by sa zas zvýšilo riziko, že sa stanú terčom farmárov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mongolsko #epidémia #antilopa